U ubojstvu Kim Jong-nama korišten smrtonosni nervni otrov VX

Foto,Video: Hina, YouTube

IZNIMNO smrtonosni nervni agens VX, koji se koristi kao kemijsko oružje, pronađen je prilikom nedavnog ubojstva polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, objavila je u petak malezijska policija pozivajući se na prve rezultate istrage.

Kim Jong Nam umro je ubrzo nakon napada izvedenog prošloga tjedna na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru dok se spremao ukrcati se na let za Macao.

Sjevernokorejski agenti izvršili ubojstvo?


Južnokorejski i američki dužnosnici objavili su kako vjeruju da su sjevernokorejski agenti ubili Kim Jong Nama, koji je živio na kineskom teritoriju u Macaou.

Prema navodima policije, brisevi uzeti iz oka i s lica Sjevernokorejca, analizirani u malezijskom kemijskom odjelu policije, otkrili su prisutnost VX-a. Nervni agens VX kemijsko je oružje klasificirano u Sjedinjenim Državama kao oružje za masovno uništenje.

"I drugi uzorci su predmet analize", kazao je šef malezijske policije  Halid Abu Bakar u priopćenju.

Šef malezijske policije ranije je objavio da su dvije žene, jedna Vijetnamka i jedna Indonežanka, pošpricale tekućinu u lice Kim Jong Nama. One su potom oprale ruke i izgubile se s poprišta događaja.

Snimka aerodromske kamere, objavljena u ponedjeljak, pokazala je trenutak kada je žena napala polubrata sjevernokorejskog čelnika, koji je poslije viđen kako traži medicinsku pomoć od osoblja zračne luke. Umro je na putu za bolnicu.

Agens VX - najotrovniji nervni agens u svijetu

VX je agens bez okusa i mirisa, i po konvenciji o kemijskom oružju njegovo je korištenje nedopustivo "osim u istraživanju, za medicinske i farmaceutske svrhe".

Može se proizvesti u tekućini, kao krema ili kao aerosol. Ako ga se koristi u velikim dozama smrtonosan je u roku od 15 minuta, navodi kemijsko-biološki centar američke vojske, označivši ovaj agens kao najotrovniji nervni agens u svijetu.

Malezija je u četvrtak zatražila od Interpola da pokrene alarm kako bi se pronašlo četvero Sjevernokorejaca za koje se sumnja da su uključeni u ubojstvo. Smatra se da iza ubojstva stoji sjevernokorejski vođa, a razlog je kritičnost njegova ubijenog polubrata prema režimu u Pjongjangu.

Pročitajte više