Wagner silom želi zauzeti ovaj grad. Kijev ima plan, kreću goleme promjene u vojsci

Foto: EPA

KRAJEM prosinca ruske snage (prvenstveno ČVK Wagner) započele su ofenzivu na grad Soledar u Donjeckoj oblasti. Ta ofenziva je vezana za ofenzivu prema Bahmutu, jer se radi o dva grada koja su udaljena jedan od drugoga tek 15-ak km. Soledar je znatno manji grad od Bahmuta te je brojao oko 10.000 stanovnika prije rata, dok je Bahmut brojao oko 70.000.

Odmah nakon što je Wagner grupa započela ofenzivu, polučila je minimalni, ali određeni uspjeh na tom pravcu. Zgrada škole u blizini lokalnog vijeća, koju druge jedinice nisu mogle zauzeti zadnja četiri mjeseca, stavljena je pod kontrolu ruskih snaga. 

Wagner grupa

Ruski mediji izvještavaju kako je Prigožin, osnivač Wagnera, oslobodio prvu grupu osuđenika, koji su se borili u Ukrajini. RIA Novosti su izvijestile da su osuđenicima izbrisane evidencije o kaznama. Objavljen je i videozapis u kojem Prigožin komunicira s osuđenicima. Prema njegovim riječima, društvo bi osuđenike trebalo tretirati s "poštovanjem". Također, Prigožin tvrdi kako su mnogi zatvorenici imali samo nekoliko dana do puštanja na slobodu, ali da su otišli u rat jer su "jednostavno htjeli braniti svoju domovinu".

Nedavno je Reuters objavio kako je Prigožin zainteresiran za rudnike soli i gipsa u okolici Bahmuta i Soledara, koji su još uvijek pod ukrajinskom kontrolom. Za Wagner grupu to nije ništa neobično, postoje primjeri u Africi gdje pripadnici Wagner grupe često rješavaju složene lokalne i terorističke sukobe s kojima se bore afričke vlade. Oni nude tim vladama mogućnost provođenja protupobunjeničkih i protuterorističkih operacija nesputanih odgovornosti za ljudska prava. Zauzvrat Wagner grupa traži plaćanje u vidu koncesija za prirodne resurse.

Kontekst ofenzive

Mnogi vojni analitičari smatraju kako ni Bahmut niti Soledar nemaju strateški toliko veliki značaj s obzirom na količinu fokusa koja im se pridaje. No, veliki broj žrtava i rovovske bitke čine ova dva grada trenutno najaktivnijim točkama u Ukrajini. 

Ako se bitke stave u kontekst, istina je da grupa Wagner pokušava zauzeti Soledar i Bahmut, no najveći napor je usmjeren prema uništavanju ukrajinskih snaga. Isto tako s obzirom na spomenute rudnike, može se dobiti i druga dimenzija (ne samo vojna već i ekonomska) zbog čega Wagner grupa toliko želi zauzeti Bahmut i Soledar zadnjih mjeseci.

Što se tiče napora usmjerenih na uništavanje ukrajinskih snaga, kako ruska strana izvještava, od 30. prosinca do 7. siječnja postrojbe OS-a Ukrajine koje su branile Soledar izgubile su oko 500 ljudi (poginuli i ranjeni). S druge strane, nema procjene gubitaka na ruskoj strani za ovaj pravac u ovom trenutku.

Linija bojišnice u smjeru Soledara se pod pritiskom ruskih snaga pomaknula u urbano područje sjeveroistoka grada. Na južnom dijelu grada je Wagner zauzeo dio puta između predgrađa Soledara i idućeg sela. Podrška jedinicama ukrajinskih snaga unutar grada teškom tehnikom komplicirana je zbog borbi u uskim ulicama, ali i zbog nemogućnosti brzog prebacivanja novih oklopnih vozila.

Nedovoljno obučen kadar

Dinamika bitke i veliki gubici smanjuju vrijeme obučavanja novog kadra. Stoga se ruske i ukrajinske postrojbe često nadopunjuju ročnicima i vojnicima s nedovoljno iskustva, a često čak i bez adekvatne obuke. Također, nijedna strana ne želi gubiti kvalitetan i bolje obučen kadar na strateški manje bitne točke.

Restrukturiranje OS-a Ukrajine

Trenutni nedostatak ljudstva na frontu, naročito oko Soledara i Bahmuta, gdje su veliki gubici na obje strane, kao i optimizacija trenutnih resursa, potaknula je OS Ukrajine na restrukturiranje. U prvom kvartalu 2023. godine ukrajinsko zapovjedništvo planira smanjiti protutenkovske i raketne topničke bitnice u brigadama na jednu po jedinici. Tako bi se optimizirali resursi i povećala bi se borbena spremnost postrojbi.

Prema Glavnom stožeru Ukrajine, protutenkovske jedinice nisu pokazale svoju učinkovitost kao zasebne formacije, dok su se kao pridružene jurišnim ili izviđačkim grupama pokazale učinkovitijima. Za razliku od protutenkovskih taktičkih formacija, raketne divizije imale su značajniju ulogu u ukrajinskoj vojsci. Reorganizacijom raketnih divizija, smatra se da bi se diverzificirali resursi i tako povećala učinkovitost.

Za provedbu takvih reformi potrebni su i ljudi, od kojih će dio biti regrutiran iz rasformiranih postrojbi. Zapadnim sustavima (npr. HIMARS) upravlja zapadno osoblje, dok bi za sovjetske raketne sustave Ukrajina trebala lakše naći ljude koji bi tim sustavima upravljali.

Što bi značilo restrukturiranje

Za ukrajinsku vojsku znači da će reorganizacijom nove snage biti poslane na liniju fronta i da bi se time riješio trenutni nedostatak ljudstva na frontu, naročito oko Soledara i Bahmuta, gdje su veliki gubici na obje strane. Za očekivati je da bi smanjenje divizija u prvim tjednima nakon implementacije moglo negativno utjecati na rad protutenkovskih i drugih jedinica zbog birokratskih procesa premještanja i reorganizacije.

Međutim, uz uspješnu provedbu ovih planova, OS Ukrajine će, optimiziranjem postojećih resursa, moći nadopuniti vojsku i dodatno povećati učinkovitost komunikacije između borbenih formacija. U idućim tjednima rasformirane postrojbe postat će dio novoformiranog korpusa u Dnjipropetrovskoj regiji. Osim te taktičke formacije, formiraju se još četiri brigade. 

Zapadni savjetnici ukrajinskog vodstva aktivno analiziraju vođenje rata i koriste stečeno iskustvo za povećanje borbenih sposobnosti OS-a Ukrajine, ovo restrukturiranje je test implementacije zapadnog sustava upravljanja na bojnom polju. Ako se plan uspješno provede u redovima ukrajinske vojske, povećat će se učinkovitost donošenja odluka, svaki korpus će imati jedinice s jurišnim zrakoplovima, a zapovjednici proširene ovlasti. 

Trenutna situacija

Međutim, trenutna situacija u Bahmutu i Soledaru je takva da ukrajinske snage u tijeku tog restrukturiranja imaju određenih problema s dostavom oružja, kao i s ljudstvom. Situacija u Soledaru nije laka, što je priznao i glasnogovornik Oružanih snaga Ukrajine za istočnu regiju Sergej Čerevatij. Prema njegovim riječima, vode se žestoke borbe, ali grad je i dalje pod kontrolom Ukrajine.

Stoga, moguće je za očekivati da ruske snage nastave sa zauzimanjem grada i potiskivanjem ukrajinskih snaga iz istog, ako se ukrajinske snage ne uspiju u dogledno vrijeme restrukturirati i pojačati u tom dijelu.

Pročitajte više