Mali hrvatski električni automobil XD oduševio posjetitelje Ženevskog autosalona



PROTOTIP prvog hrvatskog električnog automobila, nazvanog kratko XD, izazvao je veliki interes posjetitelja na Ženevskom autosalonu, ali i potencijalnih investitora.

Maleni, ali živahni XD, na ženevskom je sajmu izložila tvrtka Doking, koja je odlučila svjetskoj klijenteli ponuditi simpatičan, komforan i koristan automobil na električni pogon, karakterističnog zaobljenog dizajna.

Posebno zanimanje i pozitivne reakcije predstavnika svjetskih autoindustrija, posjetitelja, stručne javnosti i svih koji ženevski auto-salon prate putem interneta i drugih medija, izazvala su vrata, koja se otvaraju prema gore, jedinstvena stražnja signalna svjetla u obliku slova "X" i unutrašnjost u kojoj vozač sjedi naprijed i u sredini vozila, a putnici su smješteni iza njega.

Zanimanje pokazali i talijanski dizajneri

Vjekoslav Majetić, idejni tvorac, glavni konstruktor XD-a i direktor Dokinga hrvatskim je novinarima izjavio kako su ih se posebno dojmile pozitivne ocjene talijanskih dizajnera, koji su bili oduševljeni dizajnom, te su kazali kako XD priželjkuju u svojim proizvodnim pogonima,.

Neki su potencijalni investitori već prvog sajamskog dana inicirali poslovne sastanke i pokazali konkretni interes za razvoj XD-a kao malog ali brzog gradskog automobila.

XD je dugačak 280 centimetara, širok 170, a visok 160 centimetara, a u planu je da njegovu konačnu verziju pogone dva elektromotora (106 KS i 360 Nm), koja će mu omogućiti ubrzanje do 100 km/h za 7,7 sekundi. Autonomija s jednim punjenjem baterija (30 kWh) iznosi 250 km, dok je trošak vožnje preračunat na benzinsku "monetu" manji od 1 l/100 km (7 kn/100 km).

Dizajn XD-a djelo je Igora Jurića, koji je, uz pomoć novih računalnih tehnologija, automobil stvorio za nevjerojatna tri mjeseca.

Pročitajte više