Pričali smo s radnicima o zabrani rada nedjeljom: "Napokon imamo vremena za obitelj"

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Zabrana rada nedjeljom, uvedena prošle godine izmjenama Zakona o trgovini, ostaje na snazi. Odlučio je tako danas Ustavni sud. Iako su ranijih godina dva zakona kojim se regulirao rad nedjeljom rušena, ovaj ostaje na snazi. To je izazvalo reakcije s obje strane - onih koji su za usvajanje zakona te onih koji su u startu bili protiv njega, a to su uglavnom udruge poduzetnika i manji trgovci koji ovaj zakon prije svega vide kao diskriminirajući.

S jedne strane, radnici u trgovinama s kojima je razgovarao Index kažu da su zadovoljni odlukom Ustavnog suda te da, otkada ne rade nedjeljom, imaju puno više vremena za obitelj. Ipak, s druge strane, inicijatori izmjena novog Zakona i protivnici rada nedjeljom, među kojima su stranka Fokus i Hrvatska udruga poduzetnika, upozoravaju da je ovo bila isključivo politička odluka, što je, kažu, jako opasno, posebice sada kada posljednjih dana afera Turudić trese Plenkovića.

HUP: Politika je bila umiješana u odluku Ustavnog suda

Hrvoje Bujas iz Hrvatske udruge poduzetnika kazao nam je danas da je ovom odlukom Ustavnog suda "igrokaz završio" te da je "politika sigurno bila umiješana u odluku Ustavnog suda".

"Očigledno su političari zajedno s onima koji su postavili Ustavni sud znali kako će se stvari odigrati. Očigledno je ovo sve skupa bilo nažalost očekivano. Kada budemo imali nezavisno sudstvo i ustavne suce, moći ćemo očekivati i pravedne odluke. Mi sigurno nećemo odustati i nadamo se da će buduća vlada ozbiljno razmotriti i ovaj loš zakon promijeniti. Jedini način da se zakon promijeni je promjena vlasti", kazao nam je Bujas.

Fokus: Namjerno se skreće pažnja s afere Turudić

Davor Nađi iz stranke Fokus, na naš upit da komentira odluku Ustavnog suda, još jednom je podsjetio da su oni na jutrošnjoj konferenciji za medije na temu neradne nedjelje rekli da ih zanima brani li Ustavni sud Ustav ili štiti HDZ. Kaže i da je sjednica Ustavnog suda namjerno održana baš danas, da bi se skrenula pozornost s afere Turudić.

"Jasno je da je Ustavni sud politički sazvao upravo danas sjednicu usred afere Turudić kako bi skrenuli pozornost s afere oko izbora novog državnog odvjetnika. U tom duhu Plenkoviću je trebala nekakva pobjeda i nešto da se skrene pozornost s tog njegovog napada na instituciju državnog odvjetnika i zato je sada tako brzo na dnevni red došla odluka Ustavnog suda o takozvanoj neradnoj nedjelji te Zakona o izbornim jedinicama.

Sada zapravo vidimo da je Ustavni sud odlučio štititi HDZ i vidimo kako će zapravo izgledati ponašanje državnog odvjetništva ako se Turudića izabere za glavnog državnog odvjetnika, jer će tada i on, isto kao i sada Ustavni sud na čelu sa Šeparovićem, skakati na svaki Plenkovićev mig i donositi odluke u skladu s onime što im Plenković naredi", kaže.

"Ustavni sud je produžena ruka HDZ-a"

Nađi ističe da obrazloženje Ustavnog suda ne stoji.

"Za usporedbu, rekli su da se ovaj zakon razlikuje naspram prijašnjih koje je ukidao Ustavni sud. Rekli su da je prvi put zakon pao zbog diskriminacije po principu kvadraturne površine trgovina, a drugi put zbog toga što nije bio jasan cilj tog zakona. I sada vrijedi ova prva diskriminacija. Sada je određen rad po broju prodajnih poslovnica.

Naime, netko tko ima tri ili više prodajnih poslovnica može raditi cijelu godinu, ali onaj tko nema toliko poslovnica neće moći raditi kroz cijelu godinu. Dakle, diskriminacija je jasna. S druge strane, ako govorimo o cilju za koji Ustavni sud kaže da je po tradiciji nedjelja dan za odmor u Hrvatskoj, moramo znati da ovim Zakonom o trgovini nije zabranjen rad nedjeljom, jer svi zaposleni u trgovini i dalje mogu raditi nedjeljom unutar te trgovine, samo druge poslove.

Zabranjen je rad trgovina, a ne rad nedjeljom. U tome je kvaka i to je ono što Ustavni sud nije htio vidjeti. Ovaj zakon je trebao pasti i jasno je da je Ustavni sud donio političku odluku prema migu Andreja Plenkovića, a već je dugo jasno da je Ustavni sud produžena ruka HDZ-a. Mi ćemo sigurno na parlamentarnim izborima prema biračima ići s porukom da ćemo, ako ćemo biti dio vlasti u idućem sazivu sabora, ukinuti te izmjene Zakona", kazao je Nađi za Index.

Mali trgovac: Teško poslujem otkad je reguliran rad nedjeljom. Radnici ću morati dati otkaz

Jedan od manjih pulskih trgovaca kazao nam je da je razočaran odlukom Ustavnog suda. Smatra ju diskriminatornom prema manjih poslodavcima, a kaže da će zbog ove odluke svojoj radnici, koja ima troje djece, biti primoran dati otkaz.

"Kao mali trgovac sam jako razočaran ovom odlukom Ustavnog suda. Promet mi je pao u odnosu na prošlu godina za oko 15 posto, a troškovi rada kao i svega ostalog, uključujući naknade banaka i cijene vođenja knjigovodstva, rapidno su narasle. 

Smatram da je ova odluka suda diskriminatorna prema nama malim trgovcima, jer nam prijeti zatvaranje i davanje otkaza. Ja radim sam nedjeljom dok mi radnica ne radi. Pošto sam jedina trgovina u naselju od 400 stanovnika, ovakva odluka možda bude i kobna za moje poslovanje. Samim zatvaranjem trgovine naselje od 400 stanovnika bi ostalo bez trgovine.

Nadam se da će vlastodršci imati razumijevanja da se ovaj zakon ukine dok na površinu ne isplivaju ovakvi problemi. Na kraju će doći do toga da ću radnici koja ima troje djece biti primoran dati otkaz", kazao nam je vlasnik jedne manje pulske trgovine.

Radnici u trgovinama zadovoljni: Napokon imamo vremena za obitelj

Čini se da odluku Ustavnog suda pozdravljaju brojni radnici u trgovinama s kojima smo razgovarali. Kažu da, otkad ne rade nedjeljom, imaju više vremena za obitelj i odmaranje.

"Smatram da bi nedjelje trebale biti neradne najviše zbog kvalitetnog provođenja vremena s obitelji. S obzirom na stres i brzinu današnjeg života, ne provodimo dovoljno vremena s obitelji, posebno s djecom, što rezultira manjim provođenjem vremena u prirodi, na izletima i slično. Neradnom nedjeljom otvara se mogućnost da se to promijeni", kazala nam je jedna zaposlenica trgovačkog lanca. 

"Definitivno nisam za radne nedjelje jer nema potrebe za time, pogotovo što se subotom radi puno radno vrijeme. Sva pohvala Ustavnom sudu za ovu odluku. Osjećam da napokon netko misli na nas. U svojih 25 godina rada u trgovini ovo je prvi period da ne radim nedjeljom i to mi izuzetno puno znači. Mogu provesti vrijeme s obitelji", kazala nam je njezina kolegica.

"Djeca ne idu nedjeljom u školu i tada mogu biti s njima. To je prioritet, pogotovo zato što su u trgovinama zaposlene mahom sve žene, kojima je mjesto nedjeljom uz svoju obitelj", kazala nam je jedna trgovkinja.

"Pozdravljam ovu odluku zato što je nedjelja dan za obitelj i svi smo zajedno. To je jedini dan kad je obitelj na okupu i kada možemo kvalitetno provesti vrijeme zajedno bez trčanja na posao i rada do gluhih doba noći", kazala nam je jedna prodavačica.

"Po meni je sve ovo bez veze jer bi trebala biti ili nijedna ili sve nedjelje radne. Treba natjerati poslodavce da plate radnu nedjelju pošteno i onda neće biti problema. Ovako trgovina koja radi nedjelju izgori od posla, djelatnici se preforsiraju, a ništa više ne zarade", kazala nam je radnica u trgovačkom lancu.

Podsjetimo, zabrana rada nedjeljom ove godine izgledat će puno drugačije nego prošle, jer će se 16 dozvoljenih radnih nedjelja morati rasporediti kroz cijelu godinu, a ne kroz šest mjeseci, kako je to bilo prošle godine.

Pročitajte više