Malog Denisa ubila je majka. Iz Centra za socijalnu skrb neće odgovarati nitko

Foto: Manuel Angelini/Regional Express

MINISTRICA demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić, priznala je da je u slučaju malenog Denisa Pašića, 3-godišnjaka kojeg je ubila njegova majka Chiara Rojnić, bilo propusta u radu Centra za socijalnu skrb u Puli, no nitko za to nije odgovarao.

Kako Index doznaje od ravnateljice Centra za socijalnu skrb Pula, Sandre Ventole, nije točna informacija da je ona smijenjena, a nisu otpuštene ni djelatnice Centra koje su bile uključene u rad s Chiarom Pašić.

Sandra Ventola, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pula, rekla nam je da u centru i dalje rade tri djelatnice koje su bile na slučaju Chiare Pašić, dok je jedna sama dala otkaz.

"To su kvalitetne djelatnice i ne mogu ništa govoriti protiv njih", rekla nam je ravnateljica Sandra Ventola, a na pitanje jesu li učinile propuste u slučaju Chiare Pašić, rekla je da to ne želi komentirati.

Na pitanje jesu li dobile ukor od Disciplinskog suda Hrvatske komore socijalnih radnika kao što je objavio Jutarnji, rekla je da se za to pitanje obratimo njima te da ni to neće komentirati.

I da dobiju ukor, to ne znači ništa

Međutim, kad smo je pitali što bi im se dogodilo u slučaju da su dobile ukor, rekla nam je kratko i jasno: "Ništa."

"To bi im ušlo u dosje i dvije godine ne bi mogle napredovati, no ionako se tu ne može napredovati", rekla nam je Sandra Ventola.

Također je navela da nije točno da je smijenjena direktorica Centra.

"Ja sam ta direktorica Centra, u vrijeme kad je bio aktualan slučaj Chiare Pašić ja sam bila v. d. ravnateljica Centra i kasnije me Upravno vijeće imenovalo ravnateljicom Centra tako da nije točno da sam smijenjena", rekla nam je Sandra Ventola.

Upit smo poslali i Hrvatskoj komori socijalnih radnika, međutim odgovor još nismo dobili, dok su nam iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike samo kratko odgovorili da se obratimo Komori socijalnih radnika.

Podsjetimo, ministrica Nada Murganić je u svibnju 2017. najavila da će resorno ministarstvo predložiti Upravnom vijeću Centra utvrđivanje odgovornosti ravnatelja tog Centra.

Murganić je na konferenciji za novinare u svibnju 2017. rekla da su odmah nakon saznanja o nasilnoj smrti dječaka uputili upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb, koji je nakon uvida u svu dokumentaciju utvrdio propuste u radu i procjeni rizičnog ponašanja majke, te nepravovremenog poduzimanja mjera zaštite djeteta.

Murganić: Utvrđene su nepravilnosti u provođenju mjera obiteljsko-pravne zaštite djeteta

Dodala je i kako Centar nije zaprimio nikakvu prijavu obitelji ili pojedinaca koja bi upućivala na neprimjereno ponašanje majke prema djetetu.

Dodala je kako su u vezi s tim bile i "nepravovremene mjere zaštite djeteta", čime je na neki način okrivila sustav i djelatnike pulskog Centra za nemar koji je doveo do tragedije, te rekla da su utvrđene "nepravilnosti u provođenju mjera obiteljsko pravne zaštite djeteta".

Dječaka Denisa Pašića policajci su pronašli mrtvog u pulskoj uvali Mandrač, ubila ga je majka Chiara, a u tome joj je pomogla 14-godišnja maloljetnica, štićenica Doma za maloljetnike u Puli.

Chiara Pašić je u travnju ove godine na pulskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena na 33 godine zatvora i još najviše dvije godine psihosocijalnog liječenja zbog ubojstva trogodišnjeg sina Denisa.

Za ubojstvo sina sudilo joj se zajedno s 15-godišnjakinjom koja joj je u zločinu pomagala. Maloljetna pomagačica dobila je do tri godine u odgojnom zavodu u Požegi. Na vještačenje će morati ići svakih šest mjeseci.

Pročitajte više