Mama: Teško bolesnog sina vraćali su kući iz osječke bolnice. Sad ga hrane na sondu

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

11-godišnji dječak s invaliditetom prošli je tjedan završio na liječenju u osječkoj bolnici nakon komplikacije upale pluća. Između ostalog je dobio i sepsu te mu je oslabjela desna strana srca. Kako doznajemo od majke, ona ga je s prvim simptomima bolesti na Hitnu dovela u nedjelju, a tek je u srijedu navečer ostavljen u bolnici.

Prije toga, iz Đakova ga je dovozila u KBC Osijek na preglede, međutim ni jednom, dok situacija nije postala krajnje kritična, nije razmatran njegov ostanak u bolnici iako mu se nije spuštala vrlo visoka temperatura.

Uz to, u bolnici je boravio četiri dana dok se, prema tvrdnjama majke, doktori nisu odlučili za vađenje krvi. Krvna slika je bila loša, s CRP-om preko 200, rendgenom je utvrđeno povećano srce, a ultrazvukom da desna strana srca slabi. S obzirom na to da je riječ o djetetu s invaliditetom, od ranije je poznat osječkim doktorima koje često posjećuje, ponajviše zbog cikličkog povraćanja u zadnje tri godine, priča nam njegova majka.

Majka: Dobivao je visoku temperaturu svaka tri sata 

Majka nam je kazala da je njezin sin prve simptome bolesti dobio prije 10-ak dana, odnosno šest dana prije nego što je zadržan na intenzivnoj. Priča kako je prvotno počeo kašljati, a onda se kašalj pretvorio u povraćanje. Majka priča kako su prošli ponedjeljak išli na Hitni prijem u Osijek, gdje je njezin sin ponovno dobio infuziju.

"Za vrijeme boravka u Dnevnoj bolnici u ponedjeljak dobio je temperaturu. Zabrinulo me što me doktorica pitala ima li on inače niske trombocite, je li anemičan i prima li željezo. Rekli su mi da će ga doći pregledati hematologinja, međutim nije došla. Pitala sam doktoricu što ću s njegovim kašljem, na što mi je rečeno da sina inhaliram", ispričala nam je majka. 

U međuvremenu su se, priča nam, ona i suprug sa sinom uputili natrag u Đakovo, a dok su došli kući, on je već imao temperaturu 39.7.

"Počeo je kopnjeti. Usta su mu potamnila, a prstići počeli plaviti"

"Dva i pol sata prije toga je dobio sirup za skidanje temperature u bolnici. Cijeli utorak smo mu skidali temperaturu, ona se dizala svaka tri sata, pa sam ga u srijedu ponovno odvela na Hitan prijem na pedijatriji u Osijeku gdje su mu radili ultrazvuk pluća.

Prema nalazima se radilo o virusnoj upali pluća pa je dobio Sumamed te su nas pustili kući. Kod kuće je bilo sve gore, usta su mu potamnila, a prstići počeli plaviti. Počeo je kopnjeti", ispričala nam je majka. 

Kaže da su mu kod kuće mjerili saturaciju kisika u krvi te da je iznosila 82 posto, što ih je jako zabrinulo pa su se odlučili ponovno otići u osječku bolnicu.

"I tu dolazimo do najgoreg dijela cijele ove priče. Moj sin je u srijedu navečer primljen na pulmologiju nakon što smo bili na Hitnoj, a krv mu je vađena tek u nedjelju. Zašto tek tada? Dijete je cijelo to vrijeme bilo u katastrofalnom stanju. Kopnio je, na kraju je prestao jesti i piti i imao je konstantnu temperaturu deset dana iako je pio antibiotik. 

I sama sam rekla doktorima da mi ne izgleda dobro to što ne može ni pet sati proći bez da nema temperaturu i što je ovisan o kisiku. To se nikad ranije nije događalo. Kada je ranije bio bolestan, uz ispravnu terapiju bi mu bolje bilo kroz tri dana", kaže majka.

"U srijedu je zadržan u bolnici, a krv su mu vadili tek u nedjelju. Nalazi su bili jako loši i završio je na intenzivnoj"

Netom prije nego što je završio na intenzivnoj njezi, dječak, priča nam njegova mama, više nije mogao sjediti niti se ustati da sjedne.

"U subotu sam pitala doktoricu zašto mu se ne izvadi krv, na što je ona rekla da je normalno da dijete pod virozom tako izgleda sedam do deset dana te da ćemo sve vidjeti u ponedjeljak. Sljedeći dan ga je pregledala dežurna kardiologinja, nakon čega je smješten na intenzivni odjel gdje je bio sve lošije.

Kada sam ga otišla prvi put vidjeti, izgledao je katastrofalno. Bio je blijed, gotovo bijel, primao je kisik preko high flow uređaja, nije jeo niti pio pa mi je doktorica rekla da će ga probati hraniti na sondu", ispričala nam je, komentirajući da hranjenje na sondu nije nimalo ugodno i da je, kako kaže, znak pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja jer nikada ranije nije bilo potrebe za hranjenjem na sondu.

Kaže da mu je uvedeno nekoliko terapija, uključujući antibiotske te lijek za srce. Dječakovo stanje je trenutno, prema riječima liječnika, "stabilno loše". Sada na intenzivnoj jedva pomakne glavu i pokuša se okrenuti sa lijevog boka na desni i obrnuto", ispričala je majka. 

Majka će prijaviti bolnicu. "Sve je odrađeno ofrlje, neodgovorno i neozbiljno" 

Majka je najavila prijavu KBC-a Osijek DORH-u. Kazala nam je da joj nije u cilju da netko tamo dobije otkaz, već da pojedini doktori u bolnici napokon krenu raditi kao tim i pritom se ne ograđuju od detaljnog pregledavanja svakog pacijenta i u slučajima kada on inicijalno prema dijagnozi nije njihov pacijent. Njezin zaključak kao majke je da se njezinom sinu nije pristupilo detaljno jer njegov pulmolog tada nije bio u smjeni i na posao je trebao doći tek u ponedjeljak.

Uz sve to, njezin sin ima i bolesno srce te da ga čeka operacija na Rebru u Zagrebu, o čemu je, priča nam, većina doktora s pedijatrije upoznata.

"Na kraju je ispalo da je ta važna informacija o mom sinu kao srčanom bolesniku jednostavno stavljena pod tepih, budući da se kardiologinja zaprepastila i vidno uznemirila kada mu je radila ultrazvuk. Radeći ultrazvuk naglas se zapitala 'zašto ja ne znam za ovo srce?'

I ja sam se zapitala čemu im služe sastanci svih doktora i glavnih medicinskih sestara svako jutro na početku radnog dana i na kraju smjene? Na tim sastancima prolete brzinski preko svih pacijenata, naglašavajući najbitnije činjenice i jednostavno ispada da činjenica o njegovom bolesnom srcu nikome nije bila ni na kraj pameti.

Za mene to znači površno odrađen posao, ofrlje, neodgovorno, neozbiljno i ni blizu detaljno i savjesno kako zapravo zahtijeva jedan takav teško bolesni dječak", ispričala je majka koja smatra da do ovoga ne bi došlo da su se liječnici ranije angažirali oko detektiranja problema i njegovog rješavanja.

"Sve je otišlo u krivom smjeru jer se nije na vrijeme ustanovio problem. Sigurna sam, da mu se ranije ustanovio visok CRP, do ovoga ne bi došlo. Da mu se krv izvadila barem u petak, već bi se moglo primijetiti da nešto nije u redu. Na antibiotik nije reagirao i tu se trebalo primijetiti da postoji ozbiljan problem.

Peti dan je završio na intenzivnoj njezi, na što mi je rečeno da trebam biti svjesna da je riječ o teško bolesnom djetetu. Ja jesam toga svjesna i znam da im je to uvijek izgovor, ali moje pitanje je zašto mu se onda u liječenju nije pristupilo kao teško bolesnom pacijentu. 

Bolnica: Ispitat ćemo činjenice i okolnosti

Upitali smo KBC Osijek o ovom slučaju. Zanimalo nas je je li ravnatelj bolnice upoznat s ovim slučajem te hoće li se provoditi kakav oblik kontrole nad liječnicima koji su u nekoliko navrata pregledali dječaka te ga otpustili kući. Također smo tražili komentar na cijeli slučaj.

Evo što su nam odgovorili iz KBC-a:

"Ravnateljstvo je zaprimilo prigovor majke te je isti proslijeđen na daljnje postupanje kako bi se ispitale činjenice i utvrdile sve okolnosti", kratko su kazali.

Pročitajte više