Mamić je optužio šest sudaca za mito, tri danas nisu uhićena

Foto: Davor Javorović (Pixsell), FaH

ODBJEGLI kriminalac Zdravko Mamić optužio je predsjednika Vrhovnog suda suca, Đuru Sessu, suca Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, te suce Zvonka Vekića, Antu Kvesića, Darka Krušlina i Nediljka Bobana da su od njega primali mito. U današnjoj akciji privedena su tri suca - Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, u sklopu proširenja istrage protiv Mamića, koje se sumnjiči za davanje mita i trgovanje utjecajem.

>> VIDEO Bjegunac Mamić: Podmićivao sam Sessu, sucima iz Osijeka sam dao 500.000 eura

Istragom je ukupno obuhvaćeno šest osoba, od čega je troje sudaca. Među onima koji nisu uhićeni, a Mamić ih je spominjao u kontekstu primanja mita su suci Sessa, Vrban i Boban. No, krenimo redom.

"Osobno sam donosio novac Sessi"

Zdravko Mamić rekao je za Sessu da je "zlotvor, kriminalac i varalica".

"Rekao sam i ponavljam da sam spreman staviti se na dispoziciju DORH-u i USKOK-u i institucijama da dokažem da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude", rekao je Mamić za Sessu.

 

Nakon tih optužbi Sessa je rekao da nije bilo nikakvih kontakata između njega i Mamića.

"Niti je on meni ništa nudio, niti sam ja od njega išta tražio, niti je on meni ništa davao, niti sam ja od njega išta uzimao. To je jedna bezočna laž, koja ustvari predstavlja nasilje nada mnom i mojom obitelji", rekao je Sessa. Nakon današnjeg vala uhićenja, a vezano za Mamićevo priznanje davanja mita, Sessa nije bio raspoložen za izjave.

"Sudac Vrban najveći je kriminalac"

Mamić je teško optuživao i suca Vrbana.

"Predsjednik suda Zvonko Vrban je najveći kriminalac, koji će kad-tad biti smijenjen", rekao je Mamić. No, Mamić je suca Vrbana većinom optuživao za porijeklo njegove imovine te prihode. Iako je Mamić Vrbana dovodio u vezu s primanjem mita, nije bilo direktne optužbe.

"Neću komentirati Mamićeve navode o meni, nadležna tijela trebaju sve provjeriti i sve što utvrde, o tome trebaju izvijestiti javnost", rekao je sudac Vrban na Mamićeve optužbe.

"Bobanu sam dao 80 tisuća eura"

I suca Nediljka Bobana Mamić je također optužio za primanje mita. Boban je sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu.

"Za izbor suca Vekića za predsjednika Županijskog suda u Osijeku od mene je tražio 80.000 eura, koje je i dobio'', rekao je Mamić. Sudac Boban odbacio je sve Mamićeve tvrdnje te je naglasio da ga niti ne poznaje.

''Radi jednu priču koja će njemu pogodovati, gdje će on uplesti tu i suce u Osijeku i DSV-u i Vrhovni sud, vjerojatno misleći da će tako srušiti tu presudu koja je njemu donesena'', rekao je Boban nakon optužbi Mamića.


 

Pročitajte više