Mandela zatvorio konferenciju o AIDS-u obilježenu dubokim podjelama između političara i znanstvenika

NELSON MANDELA zatvorio je u petak u Bangkoku 15. međunarodnu konferenciju o AIDS-u, obilježenu dubokim podjelama između političara i znanstvenika, zamolivši prisutne da povećaju donacije i da bolje surađuju u borbi protiv AIDS-a.

"Povijest će nas sigurno oštro osuditi ne uđemo li svom snagom i svim sredstvima u borbu protiv AIDS-a", rekao je Mandela.

Na kraju jednotjedne konferencije u Bangkoku zatražio je od najbogatijih država da održe obećanja koja su dale Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze osnovanom 2002.

Svjetskoj zakladi koju je osnovao glavni tajnik UN-a Kofi Annan kako bi ujedinio napore u borbi protiv HIV-a, u 2005. godini bit će potrebno 3 milijarde dolara za provedbu programa prevencije i liječenja.

"S velikim olakšanjem mogu primijetiti da je konferencija završila uspješno i bez novih ispada", rekla je na kraju konferencije tajlandska ministrica zdravstva Sudarat Keyuraphan.

Kao i mnogi dužnosnici, direktori farmaceutskih tvrtki i posebno predstavnici američkoga izaslanstva na konferenciji, ministrica je bila izložena brojnim napadima članova udruga za borbu protiv AIDS-a i nevladinih organizacija.

Burni prosvjedi nekih aktivista i prekidanje govornika na konferenciji dovelo je organizatore u neugodan položaj, ali je pridonijelo definiranju glavnih pitanja s kojima se suočava borba protiv AIDS-a.

Američkoj su vladi upućene kritike zbog pristupa koji zagovara apstinenciju kao način sprječavanja virusa, ali i zbog potpore multinacionalnim farmaceutskim tvrtkama koje se ne žele odreći monopola na neke lijekove protiv AIDS-a.

SAD-u je u petak udarac zadala i Europska unija obećavši da će Svjetskoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije darovati 900 milijuna dolara, odnosno 350 milijuna dolara više od SAD-a. Europski predstavnik na konferenciji istaknuo je da EU daje 60 posto sredstava za Svjetsku zakladu.

Osim na probleme financiranja programa za prevenciju i liječenje, sudionici konferencije upozorili su na sve veći broj žena zaraženih HIV-om te na sve jače širenje epidemije u Aziji.

Od konferencije u Barceloni udvostručio se broj liječenih osoba u zemljama u razvoju.

Sljedeća konferencija o AIDS-u održat će se 2006. u Torontu.

Pročitajte više