Manolić traži ujedinjenje stranaka proizašlih iz temeljnih načela HDZ-a

JOSIP MANOLIĆ i još dvojica bivših dopredsjednika HDZ-a, izabranih na prvom Saboru te stranke 1989. godine, uputili su danas javni apel strankama proizašlima iz HDZ-a i svim nekadašnjim članovima te stranke da demokratiziraju svoje stranke i ujedinjene se vrate izvornim načelima HDZ-ovog pokreta.

Manolić je na današnjoj konferenciji za novinare ustvrdio kako pet stranaka - Hrvatski nezavisni demokrati, Demokratski centar, Hrvatski istinski preporod, Hrvatski blok i Hrvatska demokratska zajednica, te velik broj bivših članva HDZ- a, koji su sada politički pasivni, pripadaju "velikoj obitelji HDZ-a" koja se mora ponovno ujediniti jer ima iste programe, unatoč razlici u mišljenju o pojedinim temama.

"Do cijepanja HDZ-a tijekom proteklih godina dolazilo je zbog nedemokratskog života unutar stranke i birokratskom isključivanju članova samo zbog izražavanja različitog mišljenja", ističe Manolić.

Po njegovom bi mišljenju sve te stranke na idućim parlamentarnim izborima trebale nastupiti zajednički jer će u protivnom male stranke iz "obitelji HDZ-a" oduzeti oko 15 posto glasova zajedničkog biračkog tijela HDZ-u i tako mu onemogućiti osvajanje vlasti i formiranje Vlade.

"Računica predsjednika HDZ-a Ive Sanadera da je HDZ sam sebi dovoljan varljiva je i nerealna jer on zaboravlja da sve te stranke imaju isto biračko tijelo", ocjenjuje Manolić.

Napominje da stranke iz "obitelji HDZ-a" trebaju ukinuti institut isključenja iz stranke zbog različitog mišljenja, te zajednički nastup na izvornom programu HDZ-a.

Manolić smatra da su bivši dopredsjednici prvog Sabora HDZ-a pozvani da upute apel jer su oni "moralna vertikala koja upozorava obitelj HDZ-a na pogubni put razjedinjenja kojim je pošla i pokazuje da je vrijeme za okupljanje".

Od bivših dopredsjednika iz 1989. apel su još potpisali don Anto Baković i Perica Jurić, a nisu potpisani Vladimir Šeks i Dalibor Brozović.

Manolić kaže da su apel već uputili čelništvu pet stranaka, ali još nisu dobili njihovo očitovanje.

Pročitajte više