Manuel Noriega u Francuskoj osuđen na sedam godina zatvora



SUD u Parizu osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Noriegu na sedam godina zatvora zbog toga što je u Francuskoj prao novac koji je stekao trgovinom drogom. Noriega će ovih sedam godina dodati na dvadeset koje je već odslužio u SAD-u.

Tročlano sudsko vijeće također je naredilo zapljenu 2,3 milijuna eura sa zamrznutih računa bivšeg diktatora.

Noriega, koji tvrdi da ima 76 godina, svrgnut je 1989. godine nakon američke invazije Paname i nakon toga je proveo 20 godina u zatvoru u SAD-u zbog trgovine drogom. U Francusku je izručen ovog travnja kako bi mu se ponovno sudilo za zločin za koji je već osuđen krajem 90-ih.

Suradnja s kartelom Medellin

Tužiteljstvo je tvrdilo da su milijuni dolara koji su prošli Norieginim računima u Francuskoj bile uplate svojedobno najjačeg i najokrutnijeg narkokartela na svijetu, kolumbijskog Medellina, kojim je upravljao Pablo Escobar.

Noriegini odvjetnici tražili su oslobođenje, tvrdeći kako su optužbe protiv njihovog klijenta dio političke zavjere te kako će zbog visoke životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja umrijeti u zatvoru. Sam Noriega je tijekom svjedočenja tvrdio kako se uvijek borio protiv trgovine drogom te kako je dio novca na računima dobio prodajom obiteljske imovine, a dio od CIA-e.

Suradnja s CIA-om

Noriega je dugo surađivao s američkom tajnom službom, ali su se putevi razišli kad je počeo poslovati s trgovcima drogom. Prošli je tjedan na sudu Noriega rekao kako su njegovi problemi počeli kad je odbio surađivati s Amerikancima, koji su namjeravali svrgnuti ljevičarsku vladu u Nikaragvi 1980-ih. SAD ga je optužio za zavjeru zbog koje već 20 godina sjedi iza rešetaka.

Francuska je već osudila Noriegu i njegovu suprugu u odsutnosti 1999. godine, i to za pranje novca. Sud je odlučio da je Noriega novac stečen prodajom kokaina prao preko tri francuske banke, a onda ga koristio za kupovinu tri luksuzna stana u Parizu. Dopušteno mu je ponovno suđenje.

U SAD-u je Noriega dobio status ratnog zarobljenika, pa je mogao nositi svoju uniformu u zatvoru. U Francuskoj mu to nije dopušteno.

Pročitajte više