Maras i Paradžiković pokreću poslove, sličnom objavom zahvaljuju državi. Slučajnost?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL

JUČER su se na društvenim mrežama bivši SDP-ov ministar Gordan Maras i bivša novinarka Nove TV Ivana Paradžiković pohvalili da idu u nove poslovne izazove, pritom oboje zahvalivši državi koja im je dala "vjetar u leđa".

"Upravo sam potpisala ugovor sa Zavodom za zapošljavanje. Na temelju poslovnog plana država mi je odlučila dati vjetar u leđa, pogurati me da si nabavim opremu, da mogu raditi ono što volim, ono što najbolje znam!" objavila je jučer Paradžiković na svom Instagramu.

>> Ivana Paradžiković o poslu: Opcija je bila i da idem čistiti hotel u Švicarsku

"Na kratko sam po prvi puta u životu, nakon dvadeset godina rada, bio prijavljen na zavodu za zapošljavanje kao nezaposlena osoba i zahvalan sam što mi je država dala vjetar u leđa da na temelju poslovnog plana i potpore postanem poduzetnik te pokrenem svoj posao", napisao je, između ostaloga, Maras u svojoj objavi na Facebooku tri sata nakon Paradžiković.

>> Gordan Maras postaje poduzetnik: Hvala državi, dala mi je vjetar u leđa

Znakovita sličnost u objavama

Na društvenim mrežama ljudi su primijetili brojne sličnosti u objavama. Oboje pišu praktički o istoj stvari - pokretanju posla. Postovi su objavljeni isti dan, u razmaku od par sati. Oboje koriste istu frazu - o tome kako im je država dala vjetar u leđa. Štoviše, oboje zahvaljuju državi te oboje pišu kako su bili nezaposleni.

Zanimalo nas je li riječ o slučajnosti ili iza toga stoji nešto više.

Za komentar smo se obratili Gordanu Marasu, koji nije bio previše raspoložen za razgovor. Rekao je da više nije javna osoba i da ne želi pričati o poslu kojim se planira baviti. Kontaktirali smo i Paradžiković, koja je poručila da je "sve rekla u objavi". Pitali smo je u vezi sličnosti njene i Marasove objave. "Moj status ga je očito inspirirao", našalila se Paradžiković.

Odgovor HZZ-a

Što se tiče fraze o državi i vjetru u leđa, ista se formulacija može naći na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). 

U rubrici "Potpora za samozapošljavanje pri HZZ-u (paušalni obrt)" nalazi se sljedeća rečenica: "Poticaji za samozapošljavanje u 2021. godini donose do 130.000 kuna koje predstavljaju vjetar u leđa novim poduzetnicima."

Index je poslao i upit HZZ-u u vezi potpora kojim se hvale Maras i Paradžiković. Pitali smo ih radi li se možda o nekakvoj kampanji.

"Vezano uz dodjelu potpore za samozapošljavanje Ivani Paradžiković i Gordanu Marasu, možemo Vas obavijestiti da se potpora za samozapošljavanje svim korisnicima dodjeljuje pod jednakim uvjetima i u iznosu određenom prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007.). Uvjeti pod kojima se dodjeljuje potpora za samozapošljavanje javno su objavljeni na ovoj poveznici", odgovorili su iz HZZ-a.

"Sukladno Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja za korisnike mjera ne postoji obveza zahvale niti promocije HZZ-a", dodali su.

Pročitajte više