Margetić lišen slobode na 48 sati; čeka se zahtjev Haškog suda za izručenje

ODLUKOM istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda jučer uhićeni novinar Domagoj Margetić privremeno je lišen slobode na 48 sati zbog nepoštivanja Haškog suda, a Haški je sud u tom roku dužan zagrebačkom sudu dostaviti zahtjev za njegovim izručenjem Haagu te cjelokupnu dokumentaciju vezanu uz postupak protiv njega, doznaje se danas na Županijskom sudu.

Spomenuti rok od 48 sati počeo je teći od sinoć, kada je Margetić po nalogu Županijskog suda uhićen u Slavonskom Brodu te je prevezen u Okružni zatvor u Remetincu, a zbog toga što je, kako se doznaje, jučer ujutro odbio primiti nalog Haškog suda kojim mu se, navodno, zabranjuje javna objava popisa zaštićenih svjedoka s haškog suđenja generalu Tihomiru Blaškiću.

Margetić je, naime, na svom internetskom portalu preko američkog servera objavio popis od 102 zaštićena svjedoka s haškog procesa Blaškiću, što je Haški sud, navodno, okvalificirao kao kazneno djelo nepoštivanja suda pa je prije nekoliko dana po haškom nalogu taj portal i zatvoren.

Budući da nalog Haškog suda nosi oznaku tajnosti, nije poznato što Haag traži od Margetića i za što ga točno tereti, a pretpostavlja se tek da Haag Margetića tereti za nepoštivanje suda zbog nedozvoljene objave popisa zaštićenih svjedoka.

Margetić je jučer na Županijskom sudu novinarima izjavio da je nalog iz Haaga odbio primiti jer je protivan hrvatskim zakonima i Ustavnom zakonu o suradnji s Haagom, osporavajući nadležnost Haškog suda za kazneni progon hrvatskih novinara, time i njega.

Kazao je da Statut tog suda ne predviđa proceduru po kojoj bi se takav nalog mogao uručiti "novinaru koji je objavio informaciju izvršavajući svoju profesionalnu zadaću".

Pročitajte više