Margetić: Sa zadovoljstvom ću protuispitivati Mesića

ODVJETNICI trojice hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje Haškog suda zbog objave transkripata svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na suđenju Tihomiru Blaškiću 1998., kao i optuženi Domagoj Margetić koji se brani sam, pozdravili su odluku Žalbenog vijeća ICTY-a kojom su ukinute sve zaštitne mjere prema Mesiću.

Žalbeno vijeće ICTY-a je na zahtjev Tužiteljstva, te uz suglasnost predsjednika Mesića i obrane Tihomira Blaškića, ukinulo zaštitne mjere utvrdivši kako razlozi za njihovo zadržavanje više ne postoje te kako bi one nepotrebno opteretile stranke u postupku izazivajući stalne izmjene otvorenih i zatvorenih sjednica na suđenju.

Domagoj Margetić, koji se u postupku pred ICTY-em brani sam, izjavio je da, nakon svih pritisaka u posljednih desetak dana, ukidanje zaštitnih mjera smatra "velikom pobjedom hrvatskih novinara i hrvatske javnosti".

"Izborili smo pravo javnosti za jednu informaciju, odnosno da javnost ima pravo znati što je šef države govorio pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", kazao je Margetić.

Dodao je kako "očekuje susret s predsjednikom Mesićem u haškoj sudnici i da će ga biti zadovoljstvo protuispitivati".

Branitelji optuženih novinara, kao i Margetić, kazali su da nemaju naznaka za kada bi ICTY mogao zakazati njihovo suđenje.
Tužiteljstvo je u rujnu 2005. sudskom vijeću predložilo spajanje postupaka i zajedničku optužnicu, no kako nisu riješeni svi prigovori obrane, spajanje postupaka protiv sve četvorice još nije odobreno, iako se takva odluka očekuje.

Šešeljev branitelj Željko Olujić je ocijenio da je odluka o ukidanju zaštitnih mjera "svakako dobra ali da ništa ne znači za sam postupak protiv optuženih".

Potvrdivši da bi predsjednik Mesić trebao biti glavni svjedok optužbe protiv četvorice novinara, Olujić je ocijenio kako je "dobro da mu je skinuta zaštita sa svjedočenja da bi javnost mogla pratiti njegovo ispitivanje".

Križićev branitelj Emil Havkić ocijenio je da se radi o tehničkoj odluci suda kako zbog spominjanja imena zaštićenog svjedoka ne bi stalno trebalo zatvarati sjedicu. "Ništa bitno se ne mijenja u odnosu na optužbe jer se one odnose na razdoblje prije skidanja zaštitnih mjera", dodao je Havkić.

Branitelj Josipa Jovića, odvjetnik Krešimir Krsnik, također je pozdravio ukidanje zaštitnih mjera, ocijenivši kako se radi o istom potezu suda kao i prošloga tjedna na početku haškog suđenja Ivici Marijačiću, i njegovu klijentu Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave iskaza drugog zaštićenog svjedoka.

Index.hr/ Hina

Pročitajte više