Marić o Rimac i Žalac: Poruke se uvijek mogu izvući iz konteksta

Screenshot: YouTube

ZDRAVKO MARIĆ na presici je predstavio Plan oporavka, ali je nakon toga morao objašnjavati kakve je veze imao s odobrenjem kredita koji su njegove stranačke kolegice Josipa Rimac i Gabrijela Žalac željele pogurati kako bi bile nagrađene.

Zašto se nasamo htio naći s investitorom?

"Što znači nasamo, nije stvar konspiracije, bez posrednika, bez pravnika, bez konzultanata, da čujem investitora kojeg nisam poznavao, da čujem što ima za reći, ni prvi ni zadnji, vjerujem, sastanak mene, ali i drugih na tu temu kada dođe netko tko je u nadležnosti pojedinog segmenta.

Maksimalno što od mene možete dobiti je da ću sjesti i saslušati i eventualno uputiti prema stručnim službama da se sve svede na operativnu razinu bez ikakve namjere. Moja zadaća je štititi sve službe, Upravu i cijelu banku da rade nepristrano."

Kako vidite te poruke koje su izašle u javnost? Ima li spornih njegovih koje bi mogle biti otkrivene?

"Ja sam samo odgovarao na poruke. Gledao sam ih sada, ali ne vidim ništa u njima... Poruke se uvijek mogu izvući iz konteksta. Naša zadaća je oduprijeti se svim pritiscima, interesima, učiniti sve da rad službi bude nepristran..."

Nije li čudno da su vas toliko pritiskali, a nije vam se upalila lampica?

"Možete i vi nakon ove presice razmijeniti poruke o meni i onda će izaći negdje neka poruka o tome... Netko me je spomenuo u nekim porukama, da sam se ja aktivirao, oko čega, ne znam..."

"Vezano uz sastanak s investitorom, razumijem da to može izgledati sumnjivo, ali to nije ni prvi ni zadnji takav sastanak čiji je smisao da čujem što se i na koji način želi napraviti, a onda je na tom investitoru da ispuni uvjete koje stručne službe i propisi zahtijevaju."

Marić je naglasio da je poštivao pravila struke i nikad nije intervenirao prema nekoj od službi ''da se nešto na taj i taj način napravi''. Na ponovljeni upit je li se aktivirao oko  kredita za Bašića odgovorio je ''ne, točka''.

Ministar je komentirao i riječi premijera Andreja Plenkovića da ako se na nekog radi pritisak da mu to treba signalizirati.   

''Naravno da predsjednik Vlade treba imati informacije. U tom konkretnom slučaju i tim okolnostima ja sam dao podršku HBOR-u i Upravi da ustraju u svojim zahtjevima. Kad su ispunjeni svi uvjeti, kredit je bio odobren'', istaknuo je Marić.

 

Pročitajte više