NOVI DETALJI Marićevom bratu HŽ prvo dao otkaz i 35.000 kuna otpremnine - a onda posao u Upravi

Foto: FAH

SVETIMIR Marić, brat aktualnog ministra državne imovine, Gorana Marića, imenovan je za člana uprave u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila. Dok su se rješavala pitanja oko kadra u Podravci, brat glavnog vladinog kadrovika imenovan je tako za člana uprave u državnoj tvrtki.

>> NOVA AFERA Dok se odvijala drama oko Podravke, ministrov brat uhljebljen u državnoj firmi

Direktor u tvrtki HŽ Putnički prijevoz, Robert Frdelja, u ime Skupštine te tvrtke, otpustio je jednog člana postojeće uprave i na njegovo mjesto doveo brata aktualnog ministra Marića.

Na novu funkciju Svetimir Marić je stigao s burze, potvrdili su iz HŽ-a. Iz HŽ-ove tvrtke Tersus Eko, u kojoj je bio direktor od 2005. do 2016. godine, dobio je poslovno uvjetovani otkaz te je od 30. siječnja do 22. veljače ove godine bio u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Proglašen je viškom te je uzeo 35.000 kuna otpremnine.

U priopćenju koje je poslao, Frdelja kaže kako je "gospodin Marić kvalificiran za člana Uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila i za obavljanje te funkcije". "Ima moje povjerenje s obzirom na 35-godišnje radno iskustvo. Imenovao sam ga isključivo iz profesionalnih razloga", ističe Frdelja.

Butković: Uvijek je netko nekome brat

"Gospodin Marić je imenovan u tvrtku kćer Putničkoga prijevoza. Odluku je donijela uprava Putničkog prijevoza, takve odluke ja ne donosim. Ako je čovjek stručan i kvalificiran, ako je sve po zakonu, ne vidim tu problema", komentirao je jučer cijeli slučaj Oleg Butković.

"Uvijek je netko nekome brat, ali ako je netko utjecao na to, koliko ja znam nije, ja nisam, a i Marić je dao izjavu da nije o tome imao pojma i ja mu vjerujem. Znači, ako nitko nije utjecao, ako je to zaista odluka Uprave HŽ Putničkog prijevoza da je čovjek stručan i kvalificiran, onda tu po meni ne bi trebalo biti problema, a Povjerenstvo za sukob interesa će vjerojatno o tome raspravljati i donijeti nekakvo svoje mišljenje", rekao je Butković.

Grmoja: Loša poruka

"Smatramo da je to jedna loša poruka, ne znam tko je odgovoran, kažu da je to Uprava HŽ-a, je li to ministar Butković, ali definitivno je trebalo paziti na to da je u srodstvu s ministrom u Vladi Republike Hrvatske i da se time šalje jedna loša poruka.

Mi smo imali situaciju u kojoj smo išli mijenjati stvari u Hrvatskim vodama i kad smo shvatili da se šalje loša poruka zbog promjene Statuta i kumstva s gospodinom Petrovom, mi smo tu odluku povukli", rekao je Grmoja.

"Ne znam, očekujem da vide tko je napravio ako se dogodio bilo kakav propust i može li se ta stvar promijeniti i je li, u biti, uputno i dobro da se na nekakvu poziciju gdje Vlada odlučuje imenuje brat jednog od ministara Vlade Republike Hrvatske", komentirao je Nikola Grmoja.

Pročitajte više