Marihuana bi u Kaliforniji od studenoga mogla postati legalna



KALIFORNIJSKI će glasači u studenome birati guvernera, zastupnike u oba doma Kongresa, ali će isto tako glasati o legalizaciji konzumacije marihuane. Ako budu glasali za, postat će prva država u SAD-u koja je to dopustila.

Kalifornija je bila prva američka savezna država koja je odobrila legalizaciju uporabe marihuane za medicinske svrhe. Nakon toga, 14 je država pratilo njezin primjer. Ovaj bi put mogla postati prva država koja će dopustiti legalizaciju rekreativne upotrebe te lake droge i tako utrti put radikalnoj promjeni u američkoj politici prema drogama.

Druge inicijative

Najmnogoljudnija savezna država nije jedina koja traži legalizaciju. U Rhode Islandu zakonodavci razmatraju dekriminalizaciju posjedovanja do 30 grama marihuane za sve iznad 18 godina. U saveznoj državi Washington nedavno je odbačen zakonski prijedlog legalizacije, ali je proširen krug medicinskih djelatnika koji mogu propisati marihuanu za medicinsku uporabu. U Nevadi se četvrti put zaredom pokušava legalizirati biljku kanabisa.

Ured državne uprave potvrdio je jučer da je inicijativa za stavljanjem pitanja marihuane na referendum prošla nakon što se potvrdilo da su inicijatori skupili dovoljno potpisa.

Prednosti i mane

Svi stariji od 21 godine smjeli bi posjedovati do 30 grama marihuane, što je dovoljno za motanje nekoliko desetaka jointa. Stanovnici Kalifornije također bi smjeli uzgajati marihuanu na površini do devet kvadratnih metara. Uživanje marihuane bi bilo zabranjeno na javnim mjestima, a posjedovanje ilegalno u školama. Vožnja pod utjecajem marihuane bi bila kažnjiva. Pojedine općine same bi mogle odlučivati o dozvolama za uzgoj i prodaju te porezima.

Zagovornici inicijative tvrde da bi se legalizacijom moglo uštedjeti oko 200 milijuna dolara godišnje. Istodobno, lokalne vlasti bi vidjele porast u proračunu od poreza. Komercijalni uzgoj marihuane uvelike bi smanjio njene sadašnje cijene, što bi uništilo dobar dio kriminalne industrije.

Protivnici tvrde da je marihuana droga koja služi kao uvod u svijet droge i da navodi mlade ljude na isprobavanje drugih, teških droga.

Po zadnjoj provedenoj anketi, malo više od polovice glasača podržava legalizaciju.

Pročitajte više