Marihuana povezana s opasnim komplikacijama dijabetesa

Foto: EPA

MARIHUANA kod ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 1 može potaknuti razvoj komplikacija opasnih po život, otkrilo je novo američko istraživanje.

U studiji je analizirano 450 pacijenata iz Colorada, u kojem je marihuana legalizirana za medicinske i rekreativne svrhe. Oko 30 % sudionika istraživanja konzumiralo je kanabis. Rezultati su pokazali da je rizik razvoja ozbiljne komplikacije poznate kao ketoacidoza kod onih koji su je konzumirali bio dva puta veći nego kod onih koji nisu.

Opasna komplikacija

Dijabetička ketoacidoza je ozbiljna komplikacija šećerne bolesti koja je često opasna po život. Manifestira se kada tijelo proizvodi velike količine kiselina ketona. Nerijetko je ona prvi znak dijabetesa koji ranije nije dijagnosticiran. Javlja se kada tijelo više ne može proizvoditi dovoljno inzulina pa kao izvor energije ne koristi uobičajenu glukozu, nego sagorijeva pohranjene masti. U tom procesu razine šećera u krvi rastu, a ketoni se izlučuju kroz mokraću u koju za sobom povlače sol i vodu zbog čega se javlja obilno i učestalo mokrenje, a s time je moguća i dehidracija. Već je ranije bilo poznato da su najčešći uzroci ketoacidoze neredovito uzimanje inzulina, stres, fizičke traume, bolesti koje uzrokuju pojačanu proizvodnju hormona poput adrenalina, gladovanje te konzumacija droga i alkohola. Obično se liječi intravenoznim dostavljanjem tekućina kojima se tijelo hidrira te dobiva elektrolite i inzulin koji reguliraju razine šećera u krvi. No ako se ne liječi, može uzrokovati tešku dehidraciju, oticanje mozga, komu i smrt.

Dobra za jedan dijabetes, loša za drugi?

Jedno ranije istraživanje, objavljeno u uglednom američkom medicinskom časopisu JAMA, pokazalo je da marihuana pacijentima s dijabetesom 2, češćim oblikom šećerne bolesti, povezanim s pretilošću, olakšava upotrebu inzulina za pretvaranje hrane u energiju i održavanje razina šećera u krvi.

Međutim, do sada nije bilo poznato ništa o djelovanju marihuane na oboljele od dijabetesa tipa 1. Činjenica da je marihuana donedavno bila zabranjena u cijelom svijetu uglavnom je otežavala znanstvenicima da legalno istražuju njezine efekte.

Važno je naglasiti da nova studija nije otkrila mehanizam kojim bi marihuana mogla poticati ketoacidozu. Čak nije utvrđena ni uzročnost, nego samo korelacija, što znači da nisu isključeni neki drugi čimbenici koji bi mogli biti izravni uzroci komplikacije.  

Opasno visoke razine šećera

Sudionici studije oboljeli od dijabetesa uglavnom su svi slabo kontrolirali stanje svoje bolesti, što su pokazali testovi hemoglobina A1c (HbA1c) koji otkrivaju razine šećera u krvi u posljednja tri mjeseca. Poznato je da se bolesnicima savjetuje da razine HbA1c održavaju ispod 6,5 posto.

No studija je pokazala da su oni koji su konzumirali marihuanu imali prosječne razine HbA1c oko 8,4 posto, koje su vrlo opasne jer mogu uzrokovati srčane udare, moždane udare, zatajenje bubrega, sljepoću, amputacije i smrt.

Sudionici koji nisu konzumirali marihuanu imali su prosječne razine oko 7,6 posto, što je još uvijek više od idealnih, no ipak znatno manje opasno.

Stručnjaci smatraju da će trebati provesti još studija kako bi se eventualno otkrila uzročna povezanost kanabisa s komplikacijama, no smatraju da bi oboljeli od dijabetesa 1 ipak trebali biti na oprezu, odnosno da bi bilo dobro da se u međuvremenu suzdržavaju od konzumacije marihuane. 

Pročitajte više