Marijan Primorac: Čovjek koji je Sanaderu kupio BMW i čiji je sin ubio dvije srednjoškolke

HERCEGOVAČKI poduzetnik Marijan Primorac priznao je Uskokovim istražiteljima da je bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu 2004. godine kupio prvi BMW.

HRT neslužbeno doznaje kako je Primorac, nakon što su ga pritisnuli istražitelji, priznao da je Sanaderu kupio BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna. Primorčeve tvrtke u Hrvatskoj i BiH imaju promet veći od 50 milijuna kuna, a on se nalazi na listi 50 najbogatijih Hrvata. Još nije jasno je li Primorac samo žrtva Sanaderova reketarenja ili je bio dio koruptivnog lanca.

Sinu mu smanjili kaznu zato što je iz "društveno prihvatljive obitelji"

Primorca je hrvatska javnost upoznala nakon presude njegovom maloljetnom sinu, koji je kao 17-godišnjak BMW-om izazvao prometnu nesreću. U toj je nesreći automobilom pokupio dvije makarske srednjoškolke koje su stajale na nogostupu. Kontroverze je izazvala činjenica da je Primorčev sin prvo osuđen na dvije i pol godine zatvora da bi mu potom smanjili kaznu zbog toga što je bio "iz društveno prihvatljive obitelji". U obrazloženju smanjenja kazne Ivanu Primorcu, koji je kao maloljetnik bez vozačke dozvole svojim luksuznim BMW-om Z3 usmrtio dvije šesnaestogodišnje Makaranke, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu pojasnilo je kako "Primorac potječe iz obitelji društveno prihvatljivog položaja, koja je prema njemu iskazala osobitu brigu i omogućila mu uspješno studiranje u inozemstvu" te da je "prvostupanjski sud podcijenio podatke da mladić, kojem su kao maloljetniku skupocjeni automobil kupili roditelji, potječe iz društveno prihvatljive obitelji". Marijan Primorac tada je izjavio kako se zapravo sudilo njemu, a ne njegovom sinu. "Prema mojim saznanjima moj sin je dobio iznadprosječnu kaznu, što se može provjeriti na drugim sudovima. Imao sam osjećaj da se sudilo meni, a ne mom sinu. Ne kažem da nisam sukrivac u tome što je moj sin došao do automobila, ali, ako sam sukrivac, trebalo je suditi meni, a ne mome sinu", mišljenje je bogatog Primorca.

Tko je Marijan Primorac?

Marijan Primorac doselio se iz BiH u Makarsku krajem devedesetih, gdje je prije rata ljeti imao restoran. U Makarskoj je njegova obitelj živjela u ogromnoj kući koju su, prema izjavama svjedoka, prodali ispod tržišne cijene nakon što je Primorčev sin ubio dvoje srednjoškolke. Ubrzo nakon nesreće obitelj Primorac iselila se iz Makarske jer su tamo postali nepoželjni. Primorac je bio vlasnik vile i na zagrebačkom Pantovčaku te hotela Biokovo u Makarskoj.

Kako se pisalo u medijima još 2001. godine Primorac je preko svoje tvrtke Primorka, koja je bila ekskluzivni zastupnik TDR-a za BiH, godišnje uvozila u BiH bez carine 2500 tona cigareta, a zatim ih prodavala u Hrvatskoj. Osim toga, Primorka je imala monopol na uvoz Pepsi Cole, a navodno je Primorac bio povezan i s Josipom Gucićem te Jadrankom Prlićem. Upravo preko Prlića navodno je došao do Sanadera. Prema tadašnjim informacijama Primorac je bio težak oko 650 milijuna maraka.

Pročitajte više