Marijana Puljak: Ivica i ja smo u noćnoj mori bez izlaza. HDZ nas želi uništiti

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

MARIJANA Puljak u razgovoru za Index govorila je o kaznama koje stižu njezinu suprugu, splitskom gradonačelniku Ivici Puljku. Podsjetimo, riječ je o kaznama koje je inspekcija poslala zbog radova u Vili Dalmacija. Jedna kazna izdana je zbog radova koji su, kaže, naloženi prije Puljkova mandata, a drugu kaznu Puljak je dobio jer se radovi ne obavljaju.

Marijana Puljak kaže da se osjećaju kao da su u noćnoj mori iz koje nema izlaza te da ih HDZ, kad ne može drugačije, želi uništiti financijski. Prvo se osvrnula na dva rješenja inspekcije za koja kaže da su dijametralno suprotna jedno drugome. 

"Imamo jedno Rješenje građevinske inspekcije u kojem piše da se kažnjava osobno Ivicu jer je Grad izvodio radove u Vili Dalmacija. Prisiljava ga se na obustavu građenja. Drugo Rješenje građevinske inspekcije isto izriče kaznu osobno Ivici Puljku jer Grad nije pokrenuo radove sanacije. Prisiljava ga se kaznom da Grad pokrene radove i ukloni što je dosad napravio. Dakle, jedno Rješenje kaže 'stani s radovima', drugo kaže 'pokreni radove'", govori za Index Marijana Puljak.

Kaže kako se radi o "uvrnutim stvarima".

"Ako ne ispuni zahtjev, po naputku građevinske inspekcije ići će nove kazne zbog neispunjavanja Rješenja, prvo novih 120.000 kn pa onda 150.000 kn. Osim toga dobio je i prekršajni nalog, Grad Split 30.000 kuna, a Ivica osobno 3000 kuna. Prvo smo mislili da je neka greška te je drugo Rješenje zapravo korekcija prvog i prvo će poništiti, ali ne. To su odvojena Rješenja, svako s kaznom od 100.000 kuna", dodaje.

"Golema kazna koja bi mogla postati još veća"

Radi se, kako kaže, o golemoj kazni koja bi mogla postati još veća. 

"Do sada je Ivica dobio 203.000 kuna kazne, a prijeti mu potencijalno još 240.000 kn i nakon toga još 300.000 kuna, a moguće je da dođe još novih kazni. U totalnom smo začaranom krugu jer ne znamo što napraviti, treba li Grad raditi ili ne raditi? Dva Rješenja se sudaraju. Što god, kazna ne gine", kaže Marijana Puljak. 

Tvrdi kako je ovo slučaj bez presedana. 

"Ivicu osobno kažnjavaju za nešto što nije on naložio, već prethodnici, i za nešto što mu je u primopredajnom zapisniku vladina povjerenica Grada, koja je vladala dok njega nije bilo, za vrijeme prijevremenih izbora, napisala da je sve odrađeno kako treba i nema zaostataka. To je presedan broj jedan u Hrvatskoj - nijedan gradonačelnik, načelnik, župan, predsjednik države neće više moći vjerovati primopredajnom zapisniku kad preuzima vlast, već će morati prvo provjeriti svaki zapis i rečenicu da vidi što preuzima i je li sve kako piše u zapisniku jer sve što krivo piše može se svaliti na novog čelnika", govori i dodaje:

"Ako je Ivica Puljak odgovoran za djelo koje je u primopredaji navedeno kao izvršeno i zaključeno, onda je od sada svaki akt primopredaje vlasti u Hrvatskoj bezvrijedan papir, a sam čin primopredaje samo igrokaz bez ikakve valjanosti. Onda smo ukinuli kontinuitet vlasti i svatko tko stupi na dužnost, mora prvog dana pregledati sve arhive ne samo otvorenih nego i zaključenih predmeta da se uvjeri je li primopredajni akt ispravan, a sve neispravnosti prijavi prije bilo koje svoje prve odluke u mandatu. Takva pravna nesigurnost znači i kraj demokracije kakvu poznajemo."

"Ovo je HDZ-ov politički progon, žele nas financijski iscrpiti"

Kaže i kako je drugi uvrnuti detalj u cijeloj priči osobno kažnjavanje gradonačelnika ovolikom kaznom. HDZ ih, uvjerena je, želi uništiti. 

"Nemamo što zaključiti nego da je ovo HDZ-ov politički progon. Nemaju nam što prljavo naći pa konstruiraju sve kako bi nas financijski iscrpili", kazala je za Index Marijana Puljak. 

Dodaje kako "ima još uvrnutih detalja".

"Kako je Grad zatražio mišljenje konzervatora o ponovnom otvaranju radova da bi se, prema uputi građevinske inspekcije, uklonile cijevi koje su položene, prvo tumačenje je bilo da se to može raditi samo po nalogu inspekcije, sad je rečeno da ne može bez projekta uklanjanja koji treba izraditi projektantica. A ona kaže da ga neće izraditi jer po nekom zakonu rezidencijalna Vila ne smije ostati bez kanalizacije. Dakle, jedno tumačenje daje inspekcija, drugo projektantica, treće vjerojatno netko drugi. A svako različito tumačenje nas dovodi u neki nezakonit položaj", kaže.

"Hoćemo li ovo dozvoliti?"

Marijana Puljak kaže kako su zbog cijelog slučaja poslali tužbe Upravnom sudu jer smatraju da je građevinska inspekcija u ovom slučaju radila maliciozno.

"Uglavnom, HDZ je stvorio takvu mrežu ovih 30 godina i ima sve alate da kad god im netko zaprijeti, pokuša uvesti red i ugrozi njihove kanale kojima izvlače novac poreznih obveznika u svoj džep, oni mogu zagorčati život ljudima i krenuti ih osobno uništavati. Zapetljaju vas u takav začarani krug da ne možete proći bez ozbiljne financijske kazne. Hoćemo li to dozvoliti? Hoće li to građani dozvoliti? Hoće li dozvoliti da klupko korupcije i kriminala ovako guši svaki otpor?" pita se Marijana Puljak. 

Na kraju zaključuje: "Za opstanak Hrvatske kao moderne europske države zaista je važno da građani na sljedećim izborima biraju 'ili HDZ ili Hrvatska'."

 

 

 

Pročitajte više