Novi Plenkovićev ministar dva puta je kažnjen zbog sukoba interesa

Foto: Zeljko Lukunic/Pixsell

MARIN PILETIĆ, gradonačelnik Novske i novi ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u vladi Andreja Plenkovića, dvaput je kažnjen zbog sukoba interesa.

Kako nas je izvijestilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, protiv premijerova džokera koji treba uskočiti umjesto Josipa Aladrovića vođena su dva postupka i oba su završila loše po njega - u prvom je prošao s opomenom, dok je u drugom kažnjen s dvije tisuće kuna.

Piletić je opomenu zaradio 2013. godine kad je utvrđeno da je "istovremenim obnašanjem dužnosti zamjenika gradonačelnika Grada Novske i obavljanjem funkcije člana upravnog vijeća ustanove Centar za socijalnu skrb Novska, Pučko otvoreno učilište Novska, Dječji vrtić Radost Novska i Knjižnica i čitaonica Ante Jagar, Novska počinio povredu čl. 14. st. 1. i st. 2 ZSSI-a".

Kažnjen je zbog gomilanja funkcija i neprijavljivanja prihoda

S dvije tisuće kuna kažnjen je prije dvije godine kao gradonačelnik Novske. Tada je utvrđeno da je "počinio povredu čl. 27, u vezi s čl. 8. i 9. ZSSI-a" jer je propustio na poziv Povjerenstva dostaviti dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine iz imovinske kartice, podnesene 2018. godine, s imovinom utvrđenom u postupku redovite provjere.

Nisu to bili preveliki grijesi za hrvatske standarde, Piletić je zaboravio prijaviti promjene u visini supruginih primanja dok je bila na porodiljnom dopustu te navesti da je u prosincu 2017. godine primio 500 kuna od Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta.

Kao što smo nedavno pisali, Piletić je rođen 12. siječnja 1983. godine u Novskoj, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te ima zvanje profesora hrvatskoga jezika i književnosti te povijesti. Radio je kao učitelj, gradonačelnik Novske postao je na izborima 2017. godine. U prvom krugu je pobijedio s 53.28 posto glasova, a drugi mandat osvojio je 2021. godine, također u prvome krugu, sa 63.72 posto glasova.

U HDZ-u je od mladih dana, u svom je gradiću predsjedao stranačkom mladeži, sa svega 25 godina došao je na mjesto zamjenika gradonačelnika.

Vjeruje u Boga i električne automobile

Podsjetili smo i da su ga pratile afere. Piletić, gradonačelnik Novske, grada s 13 i pol tisuća stanovnika, kupio je električni automobil Nissan Leaf na koji je potrošeno 311.250 tisuća kuna javnog novca, premda u Sisačko-moslavačkoj županiji postoje tek dvije punionice za električna vozila.

Nakon što je postao i saborski zastupnik, rekao je kako vjeruje da će mu za obnašanje dviju dužnosti trebati pomoć Boga i svetog Josipa.

>> Ovo će biti novi HDZ-ov ministar: "Za dužnost mi treba božja pomoć"

"Sveti Josip je zaštitnik Hrvatske i Hrvatskog sabora pa zašto onda prisežući ne zazvati njegov blagoslov? Vjera mi je važna u osobnom životu, a u političkom životu na raspolaganju sam svim građanima. Vjera je nešto što vas može držati na životu. Nadam se da je ova moja prisega pomogla promoviranju svetog Josipa", poručio je Piletić.

Na koncu, u imovinskoj kartici naveo je da prima plaću od 26.935 kuna bruto, odnosno 16.975 kuna neto. Korisnik je kredita od 40 tisuća eura, a ima i kuću s okućnicom, čiji je suvlasnik s trećim osobama, u općini Lovreć, u imotskom kraju. Stekao ju je nasljedstvom. Vozi Škodu.

Pročitajte više