Markić i Batarelo opet izgubili od Indexa, katolibani nisu uspjeli zabraniti humor

Foto: Index, Hina
 

FUNDAMENTALISTI iz Vigilarea, U ime obitelji, Studentskog katoličkog centra Palma, Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti - blaženi Alojzije Stepinac te Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika izgubili su još jedan sudski proces s Indexom. Županijski sud u Zagrebu presudio je da Index nije diskriminirao katolike, kako su tvrdile ove radikalne katoličke udruge.
 
Index nije diskriminirao katolike
 
Podsjetimo, zbog članaka "Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u", "Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca" i "Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti - što bi rekao sveti Leopold" podnijeli su udružnu tužbu zbog diskriminacije i tražili da se članci izbrišu s portala. To im nije bilo dovoljno pa su od suda zahtijevali i da Indexu zabrani daljnje objavljivanje tekstova. Onih "koji na bilo koji način diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijesti". Željki Markić, Vici Vincentu Johnu Batarelu i njihovom odvjetniku Krešimiru Planiniću Index je odavno na meti. No nikako da pogode.
 
Sud ih je odbio ispravno zaključivši da Index nije ni objavljivao tekstove koji diskriminiraju katolike.
 
Plašili su se u zemlji s 86 posto katolika
 
U tužbi su navodili da je Index svojim člancima diskriminirao i uznemiravao katolike te im doveo u pitanje pravo da javno očituju svoju vjeru, kao i da su zbog naših tekstova osjećali strah i neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. U zemlji u kojoj se 86 posto stanovnika izjašnjava katolicima, ovi turbokatolici pronašli su okruženje u kojem su se plašili.
 
No, sud im nije povjerovao. Kao što im ne bi povjerovala ni jedna razumna osoba.
 
"Naime, predmetni članci čiji sadržaj nije sporan, osobito u dijelovima u kojima se TV prijenos dolaska sv. Leopolda Mandića označava kao TV prijenos nekrofilskih orgija, u kojima se navodi... katolici jako vole mrtve i do smrti mučene žene... jer katolici ni u 20. stoljeću nisu odustali od običaja da dobrim mrtvim ljudima odrežu komad tijela... šokiraju svojim sadržajem. Međutim, naglasak je u tim člancima na kritici TV prijenosa navedenog događaja i istima se isuviše satirički problematiziraju običaji katoličke crkve, a njihovim sadržajem nije dovedeno u pitanje pravo osoba katoličke vjeroispovijedi da se javno okupljaju i javno očituju svoju vjeru, kako pogrešno drže tužitelji'', u obrazloženju je presude napisala sutkinja Lidija Jelavić. U prijevodu, nije diskriminacija sve što vas šokira ili što vam se ne sviđa.
 
Željeli zabraniti svaku kritiku
 
Štoviše, sutkinja je ocijenila da je Index dokazao da "članci nisu imali za cilj povredu dostojanstva osoba katoličke vjeroispovijedi kojima bi uzrokovali strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".
 
U cijeli proces uključilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje je preko odvjetnice Vesne Alaburić bilo promatrač na suđenju, a i podnijelo je zahtjev da ga se uključi kao prijatelja suda. Naime, ovo je suđenje bilo iznimno opasno za novinarske slobode u Hrvatskoj. Njime su ekstremne katoličke udruge na mala vrata pokušale u hrvatsku pravnu praksu uvesti osudu blasfemije i zabraniti i samo kritičko razmišljanje o praksama katoličke crkve. No, nije im uspjelo zahvaljujući i Indexovoj odvjetnici Vanji Jurić, koja se iznimno angažirala na ovom kompleksnom slučaju. Kao što im nije uspjelo ni na Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva, pred Vijećem za elektroničke medije, kod Pučke pravobraniteljice, niti na prekršajnom sudu gdje su tražili gašenje Indexa.

Podsjetimo, Planinić je još u travnju prošle godine podnio prekršajnu prijavu u kojoj je tražio zabranu rada portalu Index.hr zbog navedenih tekstova, navodeći da se u njima "vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj".

Prekršajni sud u Zagrebu nije prepoznao njegov "mučenički" pothvat preuzimanja uvrijeđenosti svih vjernika na vlastita leđa i odbio je Planinićevu tužbu uz obrazloženje da podnositelj optužnog prijedloga nije ovlašteni tužitelj te da "nije učinio vjerojatnim povredu i ugroženost svog osobnog prava na slobodu vjeroispovijedi i slobodnog očitovanja vjere zajamčenog čl. 40 Ustava RH, a samim tim ni svoje ovlaštenje da kao tužitelj - oštećenik može sudu podnijeti optužni prijedlog".  

Presuda by Index.hr on Scribd

Pročitajte više