Markićkina udruga skupila 450 tisuća potpisa?

Foto: Hina, Goran Jakuš/Pixsell

NAJAVILI su da će rezultate objaviti sutra na press konferenciji, ali prema neslužbenim informacijama, čini se da je inicijativa Narod odlučuje prikupila čak 450 tisuća potpisa, što je dosta više od potrebnih 374.740 potpisa kako bi se referendum održao. Objavila je to jutros N1 Televizija.

Na svojoj su Facebook stranici iz inicijative jučer objavili samo "Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM", ne želeći objaviti koliko su potpisa skupili. A na službenoj stranici objavili su kratko priopćenje: 

"Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila je dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima.

Informacije o prikupljenim potpisima i potpisne knjige još uvijek stižu iz svih dijelova Hrvatske. Konačan broj bit će službeno objavljen u skoro vrijeme."

Za Index su jutros potvrdili samo da su prikupili dovoljno potpisa i da će sve objaviti sutra.

"Uvjereni smo da smo prikupili dovoljno potpisa"

Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative Narod odlučuje izjavio je u ponedjeljak da broj potpisa koje je Inicijativa prikupila za referendum u protekla dva tjedna još nije poznat te je izrazio uvjerenje da su prikupili dovoljan broj potpisa za pokretanje referenduma. Troskot je prije tjedan dana izjavio kako su do 20. svibnja, osam dana prije kraja, skupili 205 tisuća te da skupljaju 25.000 potpisa dnevno.

Presica sutra u 11

Press konferencija na kojoj će objaviti rezultate najavljena je za sutra u 11 pred hrvatskim saborom.

Narod odlučuje prikupljao je potpise za dva pitanja. Prvo se odnosi na opće odredbe izbornog sustava, primjerice koji su to kandidati koji će građane predstavljati u saboru i koji je optimalni izborni prag. Drugo pitanje fokusirano je na nacionalne manjine jer smatraju da način na koji predstavnici manjina ulaze u sabor s malim brojem glasova, dovodi do političke trgovine i korupcije prilikom formiranja vlade i proračuna.

Prvo pitanje

Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: „Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.
Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. 
U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje četiri posto važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“ 

Drugo referendumsko pitanje

Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: „Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.“

Glavni koordinator GI Narod odlučuje Zvonimir Troskot istaknuo je kako će uvođenje triju preferencijskih glasova bez praga od 10 posto osigurati da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u sabor.

Pročitajte više