Markov: Javni poziv za kandidate za građanski nadzor obavještajnih služba

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uputit će javni poziv za predlaganje kandidata za Vijeće za nadzor sigurnosnih služba, kako bi se uspostavio građanski nadzor nad tim službama, rekao je danas na sjednici Hrvatskoga sabora predsjednik Odbora Ante Markov(HSS).

Dodao je da je takva odluka donesena nakon razgovora s Vladom i drugim saborskim odborima.

Sabor je danas nastavio rad raspravom o prijedlogu odluke o Vijeću za nadzor sigurnosnih služba, koju predlaže Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Rečeno je da je Vlada poduprla odluku o Vijeću, ali predlaže i neke dopune koje će biti podijeljene zastupnicima.

Po Zakonu o sigurnosnim službama određeno je mjesto i uloga tajnih služba u sigurnosno-obavještajnom sustavu, koji se sastoji od obavještajne (OA), protuobavještajne (POA) i vojnosigurnosne agencije (VOA).

"U skladu s intencijama društva i opravdanim zahtjevima da se demistificira pozicija sigurnosnih služba u sustav je uključen i civilni nadzor tih služba", rekao je u ime Odbora Markov. Dodao je da se Vijeće, po zakonu, sastoji od šest članova i predsjednika, a svi moraju biti hrvatski državljani i s visokom stručnom spremom: od toga jedan mora biti diplomirani politolog, jedan diplomirani pravnik i jedan diplomirani inženjer elektrotehnike.

Mandat Vijeća traje četiri godine i nakon isteka mandata mogu ponovno biti birani, rekao je Markov. Istaknuo je da su članovi Vijeća odgovorni Saboru, a njihov rad nadzire Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Zadaća Vijeća je pratiti zakonitost rada sigurnosnih služba i primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka, koje ograničavaju ustavna prava i ljudske slobode,

Vijeće bi trebalo biti "odvjetnik građana" kako im se primjenom obavještajnih mjera ne bi uskratila prava te da se s druge strane omogući djelotvornost rada služba u skladu sa zakonom.

Sabor na početku sjednice nije mogao glasovati o zaključcima s dvodnevne rasprave o privatizaciji "Sunčanog Hvara", jer se o njima najprije trebaju očitovati klubovi zastupnika te će Sabor o tome glasovati prijepodne.

(Hina) daju/tr mć

Pročitajte više