Markov trg blokiran, šef policije: U kući napadača smo našli veću količinu oružja

Foto: Index/Tomislav Miletic/Pixsell

POLICIJA je jučer cijeli dan pretraživala imanje i obiteljsku kuću u kojoj je s roditeljima živio 22-godišnji Danijel Bezuk, napadač koji je na Markovom trgu ispred ulaza u zgradu vlade s više metaka ranio policajca pa se dvadesetak minuta kasnije ubio.

Jutros je Markov trg blokiran, ondje je policija sa službenim psima. Na ulazu iz Mesničke ulice na Markov trg stoje dva policajca koji zaustavljaju i kontroliraju automobile i provjeravaju osobne isprave vozača. Na Markov trg su postavljene blokade. Na sam Trg ne mogu više pristupiti ni građani ni turisti, tek oni koji rade u zgradi vlade ili sabora.

Slobodnog hodanja po Markovu trgu više nema

"Slobodnog hodanja po Markovu trgu više nema, mogu se slobodno šetati samo zaposlenici vlade, sabora, ljudi koji dolaze na sastanke te dostavljači i stanari okolnih zgrada", rekao je jutros pomoćnik ravnatelja policije Miljenko Radnić gostujući u programu N1 televizije.

Istaknuo je da je trenutno na snazi privremeno ograničenje kretanja koje će trajati dok se ne postignu uvjeti za uvođenje trajnijeg osiguranja.

"Što se tiče vjernika i turista, zasad prostor Trga svetog Marka za njih do daljnjega nije dostupan", rekao je Radnić.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je jutros u emisiji U mreži prvog kako su u kući kod Kutine našli veću količinu oružja i streljiva. Na pitanje radi li se o legalnom oružju Milina je odgovorio kako se radi o oružju koje se ne može legalno posjedovati.

U kući nađena veća količina oružja

"Policija prikuplja sve obavijesti, rade sve radnje, proveden je očevid. Sinoć su napravljene pretrage na području Kutine, više prostorija i objekata. Danas će PU sisačko-moslavačka izvijestiti detaljnije o tome", rekao je Milina.

Dodao je i kako su kod napadača pronađena dva oružja, dugo kojim je pucao na policajca i po zgradi vlade te kratko oružje kojim je počinio samoubojstvo.

Ranjeni 31-godišnji policajac Oskar Fiuri i dalje je na liječenju i stabilno je, potvrdio je Milina.

"Ima potrebe za medicinskim tretmanima. Policija nije mogla s njim razgovarati jer je bio na operacijama cijeli dan, ali kolege su uspjele pričati s njim, i brat koji je policajac. On se oporavlja", rekao je Milina.

Zovak: Najbolja vijest je da je policajcu ruka topla

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak za HTV je izjavio da se ranjeni policajac nakon jučerašnje operacije osjeća jako dobro i da su mu sve vitalne funkcije dobre. 

Policajac je jučer operiran, ali jedno zrno liječnici nisu uspjeli izvaditi iz njegove lijeve ruke jer je vađenje moglo izazvati probleme tako da će morati na još jednu operaciju.

Zovak je dodao kako je najbolja vijest da je policajcu ruka topla i da će ga danas s intenzivne njege prebaciti na odjel.

"On je trenutno jedan od naših najzdravijih pacijenata", rekao je Zovak.

Puljiz: Policajac će ostati u bolnici još tjedan, dva

Zvonimir Puljiz, voditelj kirurške službe u KBC-u Sestre milosrdnice, za HTV je rekao da je ranjeni policajac dobrog općeg stanja i pri svijesti je.

"Noć je proveo na intenzivnoj, ali se očekuje da tijekom dana bude premješten na traumatološki odjel. Za sada je dobro", rekao je Puljiz dodavši da se s pacijentom može najnormalnije komunicirati te da su oni zadovoljni njegovim stanjem.

Opisao je i stanje ruke, koja je najviše stradala.

"S obzirom na to da je imao ozljedu arterije i rekonstruktivni zahvat na području podlaktice, činjenica da mu je ruka jutros topla je jako dobar znak. Mislimo da je zahvat dobro prošao i s te smo strane jako zadovoljni", kaže Puljiz. Dodao je da bi policajac mogao ostati u bolnici tjedan-dva, ali da će oporavak trajati nekoliko mjeseci.

 

Otklonjena priča o osobnom motivu napadača

Napadač nije do sada evidentiran ni za prekršaj ni za kazneno djelo. Ništa nije ukazivalo na to da bi mogao ovako nešto napraviti, rekao je Milina.

>> Policija iznijela duguljast predmet s imanja napadača. Evo što sve znamo o napadu

Informacije o napadu i napadaču cure na kapaljku, no baš kada je riječ o motivu šef policije je sinoć otkrio važnu informaciju koja otkriva neka ranija nagađanja koja su se pojavila u javnosti.

"Zasad nemamo indiciju da bi ijedan policijski službenik, pa i ovaj koji je ozlijeđen, bio neposredno meta ili osobno bio povezan s počiniteljem", kazao je.

Podsjetimo, informacija koja se pojavila govorila je o tome da iza napada stoji osobni motiv prema ranjenom policajcu, no to je sada otklonjeno.

To priču o motivu vraća na napadačevu objavu koju je na Facebooku postavio netom prije napada, a koja sugerira da je bila riječ o napadu na vladu, a ne na policajce. 

"Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti", doslovno glasi napadačeva poruka prije napada. 

Je li meta bila zgrada vlade?

Povežemo li taj status s činjenicom da je napadač pucao na tri policajca koji su osiguravali zgradu vlade te po samoj zgradi, o čemu svjedoče rupe od metaka u fasadi te metak koji je razbio jedan od prozora, čini se kako je sve izglednije da je meta napada bila upravo zgrada vlade. Šef policije kazao je kako u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li namjera napadača bila ući u zgradu.

Profil napadača na kojem je objavljivao i kako mašta o tome da "skida Srbe", kao i fotografije s obilježjima HOS-a te nastale prije Thompsonovog koncerta u Glini, u međuvremenu je nestao s Facebooka. 

Ujak: Nije bio agresivan ni pokvaren

Ujak napadača Mate Bezuk rekao je kako nema saznanja o tome što je motiviralo njegovog nećaka za napad. Kazao je kako je nećak nedavno bio kod njega, no da nisu razgovarali o politici niti mu se napadač na nešto žalio. 

"On je kod mene znao tu stati, popiti sok. Javio bi se, pozdravio, znao je na mobitel nazvati. Nije bio agresivan ni pokvaren, a što mu je došlo u glavu, ni vrag ne zna. Ima dva brata", ispričao je ujak.

Pročitajte više