Markovina: Ako Opara uvrsti datum oslobođenja Splita u službeni kalendar grada, imat će moju podršku

Foto i video: Dragan Miljuš/Index

NOVA ljevica obilježila je Dan antifašističke borbe polaganjem cvijeća pred spomen obilježje u Bihaćkoj ulici na mjestu stradavanja mladih ilegalaca u kolovozu 1944. godine.

"Četvero Splićana zvjerski je obješeno nakon što su mučeni cijelu noć. Sonja Bućan imala je 21 godinu i jednogodišnje dijete. Palmina Piplović nije stradala tu, ali je na isti način mučena i obješena. Obitelj je dala zemljište na Marjanu za vrtić koji se zvao po njoj, na kraju je to ime maknuto", kazao je Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice.

"Sloboda je u temeljima Splita"

"Ni po koju cijenu naš Split i Hrvatska ne prihvaćaju fašizam i nacizam kao svoju orijentaciju. Sloboda je u temeljima ovoga grada. Ništa svetije od te slobode nema. Split je grad otvorenih ideja, tolerancije. Mladi trebaju znati što se događalo u ovom gradu. Žalosno je da su uspomene na partizanski pokret gotovo izbrisane", kazao je profesor Tonči Šitin.

"Antifašizam u Hrvatskoj je ugrožen raznim subverzijama, od fašizma do ustaša, do mjere koja zabrinjava i izaziva strah. Traži se opravdanje NDH, koja se izjednačava s tekovinama partizanske borbe. To je došlo gotovo isto. Zar je moguće da danas obilježavamo Dan antifašističke borbe, a sve se čini da se to zaboravi? Želi se izvršiti revizija kojoj ovdje nema nikako mjesta", ustvrdio je Šitin.

"Sonja Bućan visjela je odjevena sva u bijelo, bila je profesorica klavira, katolkinja i ilegalka"

Podsjetio je kako je od 40 tisuća Splićana, u partizane otišlo 12 i pol tisuća. Tisuću i pol ih je poginulo. Samo iz škvera je otišlo 800 radnika. Više od petsto ih je poginulo. Broj aktivista u Splitu je bio 15 tisuća. To je jedinstven slučaj, zaključio je Šitin. 

"Sonja Bućan visjela je na stupu odjevena sva u bijelo. Bila je profesorica klavira, katolkinja i ilegalka. Borila se za slobodu. Ubijena je u znak odmazde za likvidaciju ustaškog batinaša Gusića. Nijemci su najavili da će ubiti 20 pripadnika NOP-a za svakog ubijenog. Dok je Split čekao skoro oslobođenje, 7. listopada je Palmina Pipilović vodila dvojicu Nijemaca koji su htjeli prebjeći u partizane. Jedan je bio dvostruki agent. Vratio se i javio motociklistima da je ulove. Odveli su je na Gripe i mučili. Sutradan je obješena", kazao je Šitin. 

"Opara je održao hrabar govor za nekog tko je iz HDZ-a"

Pitali smo Markovinu što kaže na novog splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, koji se jučer iskreno obradovao veteranima NOB-a i posebno ih pozdravio.

"Bez obzira na to što ja mislio o HDZ-u, Opara je pokazao da želi biti gradonačelnik svih Splićana i da želi održati tradiciju ovoga grada. Održao je jedan hrabar govor za nekog tko je iz HDZ-a. Čak je rekao da će se založiti za Trg žrtvama fašizma, što pozdravljam. U ime svega toga, da bi se pokazala zaista volja za djelima, mislim da bi se 26. listopada morao vratiti u službeni kalendar Grada. Da to bude službeni datum gradske proslave. Ako Opara to vrati, imat će moju podršku", kazao nam je Markovina.

Pročitajte više