Markovina brani Frljića: Opara želi uvesti cenzuru umjetničkog izražavanja

Foto: Index

DRAGAN MARKOVINA, kandidat Nove ljevice za gradonačelnika Splita, ustrajno brani Olivera Frljića i njegovu predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje". Predstavi je htio i financijski potpomoći, a danas se osvrnuo na najnovije zahtjeve za skidanjem predstave s programa Marulićevih dana.

Dilema: Je li veći cinizam Nine Obuljen Koržinek ili glupost Andre Krstulovića Opare?

"Nacionalističko-klerikalna histerija izazvana pukom izvedbom jedne kazališne predstave pokazuje svu bijedu ovdašnje desnice. Kako intelektualnu, tako i civilizacijsku i moralnu. Desnica dopušta i protežira isključivo vlastito nasilje. Počelo je koordiniranom akcijom HRAST-a i Splitsko-makarske nadbiskupije, čije priopćenje obiluje viškom patosa, sveopćeg kiča i cenzorskih nastojanja, nastavilo mobilizacijom pravaša, kojima očito fale oni "divni" dani kada se ljude zbog porijekla i političkih stavova protjerivalo iz grada. Šlag je, kako i priliči, došao na kraju s uzdanicama vladajuće stranke, koje su nas ostavile u dilemi, je li veći cinizam Nine Obuljen Koržinek ili glupost Andre Krstulovića Opare", navodi Markovina.

Nova ljevica poziva na otpor: "Ovako su napali Charlie Hebdo i palili Feral Tribune"

Podsjetio je kako je Ministarstvo kulture objavilo kako nisu prihvatili program Marulićevih dana pojasnivši kako je potrebno "pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerski i nacionalni osjećaji, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine."

"Opara je, pak, izjavo kako se u slučaju Olivera Frljića radi o tome da nedostatak talenta i kreativnosti nadmašuje provokacijom te će se on založiti da ubuduće u Festivalskom vijeću sjedi i predstavnik grada koji bi pazio da se ovakve stvari spriječe. Drugim riječima, Opara je izjavio kako planira uvesti cenzuru umjetničkog izražavanja. Sve skupa postaje smješnije znamo li da je Frljić jedan od najboljih i najtalentiranijih redatelja s ovih prostora s uspješnom europskom karijerom. Ne postoji nikakva strukturalna razlika između ovih stavova i onih koji su opravdali napad na Charlie Hebdo ili palili Feral Tribune na splitskoj Pjaci. Stoga im svima možemo poručiti samo jednu riječ: "Otpor"; pozvao je Markovina.

 

Pročitajte više