Martti Ahtisaari: Sve zemlje EU su trebale priznati Kosovo

MARTTI Ahtisaari objašnjava da se žurio s rješenjem statusa Kosova jer je želio izbjeći "još jedan zamrznuti konflikt". Bivši predsjednik Finske, dobitnik Nobelove nagrade za mir i nekadašnji međunarodni posrednik Ujedinjenih Naroda u Namibiji i Kosovu je u intervjuu za Der Standard izjavio da mnogima nije jasno zbog čega je on požurivao s kosovskom nezavisnošću. Objašnjavajući svoju ulogu na Kosovu, Ahtisaari kaže da je bilo kakvo odugovlačenje negativno te je kao primjer naveo i Ujedinjene narode koji su izgubili podršku ostatka svijeta po pitanju rezolucije o ljudskim pravima. "To je katastrofalno", ocjenjuje Ahtisaari.

U svojem osvrtu na pregovore između EU i Turske o pristupanju te zemlje Europskoj uniji, Finac smatra da obje strane moraju "popustiti", ali dodaje da nije siguran je li i jedna strana to zasad spremna učiniti. Protivljenje Francuske i Austrije ulasku Turske u EU, Ahtisaari je oštro osudio.

Na kraju, Ahtisaari je državama članicama poručio da je ugrožen daljnji razvoj Europske unije ako nove članice misle da njihovim prijemom prestaju unutarnje reforme.

Pročitajte više