Seljaci odustali od prosvjeda nakon dogovora s otkupljivačima

SELJACI su za danas najavili blokadu prometnica pa odustali nakon dogovora s otkupljivačima.

Do odluke o blokadi došlo je neuspjehom dogovora između predstavnika seljaka, otkupljivača pšenice i Ministarstva poljoprivrede o cijeni pšenice. Podsjećamo, seljaci su zatražili da Ministarstvo do ponoći donose odluku o minimalnoj cijeni pšenice od 1,60 kune po kilogramu, što se nije dogodilo.

Međutim, danas prijepodne došlo je do dogovora da će i drugi otkupljivači pšenice slijediti Agrokorov model otkupa kojim je zaštitna cijena pšenice podignuta s 0,75 na 1,05 kunu po kilogramu. Dogovor uključuje i obećanje da će profunkcionirati skladišnica, izvijestio je predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić.

Otkupljivači ponudili višu cijenu i bolje uvjete

Dukić je objasnio za HTV da je sinoćnju ponudu Agrokora, koja je ocijenjena kao izuzetno korektna, danas prihvatio i Granolio, a najavljeno je da će to učiniti i Podravka. To se odnosi na cijenu od 1,35 kuna za kilogram pšenice kao akontaciju te dogovor da im za sada ti veliki otkupljivači, a očito će se tako ponašati i drugi, neće naplaćivati skladištenje, što znači da seljaci mogu čekati bolju otkupnu cijenu pšenice. U slučaju veće cijene bit će im isplaćena razlika.

Poticaji će biti isplaćeni u punom iznosu od 2050 kuna po hektaru u prva tri mjeseca 2012., odnosno prije proljetne sjetve.

Predsjednik đakovačke udruge Brazda Mato Brlošić najavio je da će predstavnici te udruge u Osječko-baranjskoj županiji u podne ipak održati prosvjed upozorenja u trajanju od sat vremena na tri lokacije: na đakovačkoj obilaznici, na cesti Podgorač-Našice i kod Čeminca u Baranji.

Čobanković: Tržište regulira cijenu, a ne država

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković je u sinoćnjem Dnevniku 3 HTV-a rekao da zahtjev za veću cijenu pšenice nije pitanje koje se postavlja državi. "Država nije ta koja regulira cijenu. Hrvatska se opredijelila za tržišno gospodarstvo i, sukladno tome, poljoprivrednici moraju razgovarati i pregovarati s otkupljivačima i tu izboriti najbolje cijene za sebe. Država apsolutno neće sudjelovati u određivanju cijene. Otkad sam ja ministar, mi nismo određivali cijenu pšenice", rekao je.

"S druge strane, moramo biti iskreni i reći da je ovo dobra godina. Tko kaže da ovo nije dobra godina za pšenicu, želi dezinformirati hrvatsku javnost i ostale. Ovo je godina s jednom od najboljih cijena, otkad je Hrvatske, a može biti i bolja, ja to ne isključujem. To će pokazati tržište i burze te, s druge strane, prinosi su u ovoj godini bili iznadprosječni", dodao je.

Na pitanje mogu li seljaci, po njegovoj procjeni, očekivati cijenu od 1,60 kune po kilogramu pšenice, Čobanković je rekao da ne želi spekulirati, naglasio da je ovo dobra godina za poljoprivrednike te da su cijene vrlo visoke. "Svatko treba preuzeti odgovornost za sebe. Ja nikome neću reći da sada prodaje za kunu i 35 lipa, niti da uzme skladišnicu i čeka. Kasnije može biti i niža cijena", istaknuo je.

Pročitajte više