Masovni bojkot povijesnih UN-ovih razgovora o zabrani nuklearnog oružja

Foto: FAH

AMERIČKI veleposlanik u UN-u, Nikki Haley, jučer je najavio da SAD i još oko 40 država neće sudjelovati u prvim razgovorima u povijesti o zabrani nuklearnog oružja, piše CNN.

Veleposlanici iz oko 20 država, uključujući nuklearne sile Veliku Britaniju i Francusku, odlučili su bojkotirati pregovore.

"Želim svijet bez nuklearnog oružja, ali moramo biti realistični"

Guvernerka Južne Karoline izjavila je: "Kao majka i kćer, ne postoji ništa što želim više od svijeta bez nuklearnog oružja. Ali moramo biti realistični".

Haley je upitao: "Postoji li itko tko vjeruje da bi se Sjeverna Koreja složila sa zabranom nuklearnog oružja?"

Rusija i Kina su također odbile sudjelovati u razgovorima. Veleposlanik Velike Britanije Matthew Rycroft izjavio je: "Ne vjerujemo da će ti pregovori dovesti do učinkovitog napretka u globalnom nuklearnom razoružavanju".

"SAD mora biti na vrhu naoružanih država"

Trump je prošli mjesec za Reuters izjavio da bi mu se više sviđao svijet bez nuklearki, ali u ovom slučaju SAD moraju biti "na vrhu u pitanju naoružanja".

Direktorica Međunarodne kampanje za uništenje nuklearnog oružja, Beatrice Fihn, izjavila je da ovaj bojkot samo pokazuje koliko su navedene države zabrinute zbog stvarne mogućnosti dogovora o zabrani nuklearnog oružja.

Rizici od nuklearnih eksplozija najveći od razdoblja Hladnog rata


Pobornici dogovora rekli su da su u današnje vrijeme rizici od nuklearnih eksplozija najveći od vremena Hladnog rata.

Kada bi uspio, dogovor bi zabranio nezakonitu upotrebu, posjedovanje i razvoj nuklearnog oružja.

 

Pročitajte više