Masovno se širi priča da je umro Soros. Nije

DANAS se društvenim mrežama munjevito proširila dezinformacija o smrti američkog milijardera mađarskog porijekla Georgea Sorosa. Radi se o lažnoj vijesti.

To nije prvi put da se širi lažna vijest o Sorosevoj smrti. Naime, Soros je zbog svog financiranja prodemokratskih organizacija u više zemalja diljem svijeta učestalo na meti ekstremnih desničara i teoretičara zavjera, koji nerijetko izmišljaju vijesti o njegovoj smrti.

>> Što stoji iza mržnje prema Georgeu Sorosu?

Posljednja "vijest" o Sorosevoj smrti proširila se zahvaljujući viralnom tvitu kojeg je na Twitteru objavio korisnik @CilComLFC. U tvitu ilustriranom crno-bijelom fotografijom Georgea Sorosa stoji: "BREAKING: George Soros je umro od nasilnog srčanog udara, navodi Politics For All Ireland".

Dotični tvit vidjelo je više od 400.000 ljudi. Vjeruje se da je lažna vijest o Sorosevoj smrti krenula od korisnika Twittera @PoliticsFAIRL, koji je objavio da je vijest o Sorosevoj smrti potvrdila njegova obitelj.

Nijedan relevantan medij nije objavio da je Soros preminuo. S obzirom na njegov socijalni status, logično je da bi vijest o njegovoj smrti odjeknula cijelim svijetom. Po svemu sudeći, korisnici Twittera koji su objavili "vijest" o njegovoj smrti napravili su to kako bi podigli vlastitu vidljivost na toj društvenoj mreži.

Pročitajte više