Matica Hrvatska obilježila 161. godinu postojanja

Glazbenoscenskim programom u svojoj novoj dvorani Matica hrvatska (MH) danas je proslavila 161. obljetnicu osnutka.

Kada me pitaju je li prošlo vrijeme Matice hrvatske, u političkom kontekstu kažem da ako smo mogli 1971. i 1972. onako odgovoriti, zamislite kako ćemo moći odgovoriti u 161. godini postojanja, rekao je predsjednik MH Igor Zidić.

Matica hrvatska jest najstarija hrvatska institucija, ali ona je i moderna hrvatska institucija koja se ne mora sramiti prošlosti, niti bojati budućnosti, istaknuo je Zidić.

Zidić je podsjetio da se u MH izdaje studentski list i da se u različim Matičinim ograncima organizirano radi s mladima. Upozorio je na sve veći odlazak mladih u inozemstvo i njihovu želju da napuste svoju domovinu.

S obzirom na ´ne baš blistave perspektive´ zbog kojih možda Matica neće biti u prilici slaviti 200. obljetnicu, Zidić je pozvao okupljene članove, osobito prosvjetne djelatnike, da u svakoj prigodi djeluju tako da uključe mlade u rad Matice.

U sklopu kulturnog programa nastupio je Pero Kvrgić s monologom Šjor Bepa iz predstave ´Zagrljaj´ Božidara Violića, Martina Sačer je na violini izvela ´Guslački hir br.1´, a Mladena Gavran, Adam Končić i Enes Vejzović izveli su dijelove iz predstave ´Cabaret ITD´ Borisa Senkera.

Matica hrvatska osnovana je 10. veljače 1842. pod imenom Matica ilirska, a prvi njezin predsjednik bio je Janko Drašković.

Na skupštini 1874. za predsjednika je izabran Ivan Kukuljević, prihvaćena su nova pravila i napušteno je ilirsko ime, pa se od tada zove Matica hrvatska.

Pročitajte više