Matica hrvatska predstavila Šanjekovu knjigu o bosansko-humskim krstjanima

Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je danas knjigu akademika, dominikanca Franje Šanjeka

"Bosansko-humski krstjani u povijesnim vrelima (13.-15. stoljeće).L

Akademik Šanjek ovim je djelom bacio posve novo svjetlo na povijest bosanske Crkve od 12.- 15. stoljeća, rečeno je na predstavljanju knjige o kojoj su govorili povjesničari Đuro Vidmarović, Ante Gulin i Damir Karabić, koji su ocijenili da se radi o višegodišnjem značajnom historiografskom istraživanju.

Na 443. strane Šanjek je prikazao sintezu povijesnog razvoja Crkve bosansko-humskih krstjana do njihove propasti koja koincidira s raspadom srednjovjekovne bosanske države, istaknuo je Karabić.

Dodao je da djelo odiše ekumenskim duhom koji Šanjeka karakterizira i u prethodnim radovima, te da se radi o povjesničaru koji "ne želi zauzeti strane".

I Šanjek je na predstavljanju knjige istaknuo kako 60-tak stranica, na kojima je dao osobni pogled na bosansko-humske krstjane, čitatelju ne trebaju značiti ništa, jer čitajući brojne izvore mogu doći do svojih zaključaka.

Akademik Šanjek (1939.) magistrirao je u Vatikanu, a doktorat iz povijesti znanosti stekao je na pariškoj Sorboni. Među nizom znanstvenih radova, prikaza i recenzija objavljenih u zemlji i inozemstvu, rekonstruirao je i dossier nadbiskupa Alojzija Stepinca iz 1943., podsjetio je Gulin.

Pročitajte više