Matica umirovljenika: Siromaštvo umirovljenika je zabrinjavajuće

Foto: Hina

U POVODU Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u nedjelju je poslala poruku javnosti, Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama u kojoj upozorava na težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo, istaknuvši da je prosječna mirovina u Hrvatskoj samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana, koje su utemeljili Ujedinjeni narodi 1990. godine, ne treba poprimiti samo simbolično značenje, već mora biti poticaj da se svi aktivno uključe u zaustavljanje rasta siromaštva i usmjere na podizanje kvalitete života osoba starije dobi, navodi se u priopćenju MUH-a.

Hrvatski umirovljenici u najtežem položaju u odnosu na ostale europske zemlje

Ističe se kako je trenutno prosječna hrvatska mirovina samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću, i po tim su podacima umirovljenici Hrvatske u najtežem položaju od svih europskih zemalja.

Od tako malih primanja se ne može živjeti, a najveći broj mirovina je i znatno manji od prosjeka te su mirovine u velikoj mjeri već spuštene na razinu socijalne pomoći, kao da umirovljenici nisu radili i stvorili vrijednosti, ali i uplaćivali doprinose za sigurniju starost, navode iz MUH-a.

Od početka 1999. godine, otkada se usklađuju mirovine s rastom plaća i troškova života, odnosno potrošačkih cijena, mirovine su u Hrvatskoj do danas zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto, a samo u ovoj godini 2,55 posto, što je najveći godišnji zaostatak u proteklih 18 godina, procjenjuju iz MUH-a.


Matica poziva na dijalog sva tijela vlasti i odgovorne institucije

Stoga pitaju kada će se ta razliku nadoknaditi i vratiti na onu razinu koja je bila zajamčena prilikom reforme mirovinskog sustava. Matica također poziva na dijalog sva tijela vlasti i odgovorne institucije, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Predlaže i da se hitno izmijeni formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena te da se zaustavi osiromašivanje već osiromašene najstarije populacije. Ukoliko se to ne prihvati, velik broj umirovljenika bit će egzistencijalno ugrožen, ističu iz MUH-a.

Iz Matice podsjećaju kako još od 2010. godine predlažu donošenje saborske Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba, jer bi takav dokument mogao pomoći u rješavanju krupnih problema ljudi treće dobi.

Međunarodni dan starijih osoba Matica umirovljenika Hrvatske obilježit će i Susretom umirovljeničkih pjevačkih zborova u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu u utorak 3. listopada, na kojem će biti oko 600 sudionika i gostiju. I s tog skupa bit će upućene poruke javnosti i upozorenja da se Matica neće miriti s postojećim teškim stanjem umirovljenika, nego će tražiti da im se osiguraju zaslužena primanja za dostojanstven život u starosti, navodi u priopćenju predsjednik Matice Josip Kovačić v.r.
 

Pročitajte više