Matijašević: Reforme su nužne, cijenu neprovođenja plaćaju građani i radnici

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je u srijedu da su reforme nužne bez obzira tko će dobiti mandat za sastav buduće Vlade, a njihovo neprovođenje ima cijenu koju plaćaju hrvatski građani i radnici.

Upravo zbog neprovođenja reformi u petogodišnjem razdoblju bilježi se 107.000 manje radno aktivnog stanovništva, od kojih je većina posao potražila u inozemstvu, 77.000 manje zaposlenih, 32.500 novih umirovljenika, 321.000 blokiranih građana s oko 36 milijardi kuna duga, 43.572 blokirana poslovna subjekta, uglavnom u građevinarstvu, obrtu i poljoprivredi, s 26,5 milijardi kuna neizvršenih obveza i ukupni dug države od oko 290 milijardi kuna. Cijena neprovođenja reformi su nefunkcionalni sustavi, od lokalne samouprave do pravosuđa, neuređeno društvo u kojem se ne isplati ni raditi niti prozivoditi, ustvrdio je Matijašević.

Dosad neviđena spremnost  SDP-a i HDZ-a na reforme koje im dosad nisu bile ni na kraj pameti pokazuje koliko im je vlast bitna, ali i da su reforme moguće i provedive. Matijašević tvrdi da su dodadašnje Vlade jedino mijenjale Zakon o radu na štetu radnika, ali to nije dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i reindustrijalizacije zemlje.

Jalovi pregovori s Mostom

Pregovore dviju koalicija s Mostom ocijenio je jalovim izrazivši nezadovoljstvo jer gotovo mjeseca dana nakon izbora još nemamo Vladu koja bi krenula u provedbu reformi. Osobito važnom ocijenio je reformu pravosudnog sustava kako bi se omogućila pravna sigurnost koja je najbitnija ulagačima kako bi zaštitili svoja ulaganja, te radnicima kako bi zaštitili svoja potraživanja.


Upozorio je da se zakoni koji uređuju stečajeve i predstečajne nagodbe mijenjaju kao na tekućoj vrpci, a nema dovoljno trgovačkih sudova ni sudaca kako bih ih provodili. Osim toga, Dubrovnik, Pula, Šibenik, Slavonski Brod i  Karlovac nemaju trgovačkih sudova. Iluzorno je očekivati da će sedam trgovačkih sudova moći raditi 27.000 stečajnih postupaka sa 110 sudaca, od kojih dio ni ne radi stečajne postupke, kaže Matijašević.

Stečajni postupci traju neprimjereno dugo, pa je tako Nama u stečaju još od 2000. godine, a Dioki više od dvije godine, upozorio je Matijašević naglasivši kako je uloga stečaja razrješenje vjerovničko-dužničkih odnosa u što kraćem roku.

Pada broj radnika u realnom sektoru, raste u javnom

Radnicima Adria Čelika zbog otezanja suda nisu na raspolaganju sredstva Agencije zazaštitu radničkih potraživanja, a radnici Dalmacijavina žive u neizvjesnosti zbog čekanja na rješavanje žalbe jednog neozbiljnog investitora, koji nije imao bankovna jamstva, kazao je Matiješvić.

Od te se agencije doznaje kako je unatoč petoroznamenkastom broju poslovnih subjekata u blokadi zaprimila tek 37 zahtjeva za isplatu sredstava radnicima blokiranih poslodavaca, od kojih su provedena tek dva. Po najnovijim podacima prispjelo je još 46 zahtjeva za 355 radnika, izvijestio je Matijašević.

Založio se i za preustroj lokalne samouprave koja ne može egzistirati bez subvencija. Dok s jedne strane pada broj radnih mjesta u realnom sektoru, u javnom sektoru se povećava broj zaposlenih, i to u školstvu, unatoč padu broja učenika, te u zdravstvenoj administraciji.

Pročitajte više