Mato Njavro: Visoki javni dug posljedica je financiranja neefikasnog državnog aparata

Screenshot: RTL

HRVATSKI javni dug konstantno raste, a on je posljedica dugogodišnjeg života iznad financijskih mogućnosti, kaže ekonomski analitičar Mato Njavro.

On smatra da se Hrvatska prebrzo i previše zadužuje.

"Javni dug je posljedica dugogodišnjeg života iznad naših financijskih mogućnosti. Glavni problem s tim dugom jest - gdje je taj novac otišao. OK, imamo autoceste, ali ostatak tog duga ide ka financiranju raznih neefikasnosti koje su godinama nakupljane u državnom aparatu, održavanje tog državnog aparata. To je najveći problem tog javnog duga", rekao je Njavro za RTL.

Složio se s tvrdnjom da je politička neodgovornost trošenja novca politički zločin.

"Na neki način jest. Vi imate zabrinjavajući trend jer najmlađi i najpotentniji dio populacije će otići iz Hrvatske. I tko će onda plaćati hrvatski javni dug?"

Nije siguran može li se država izvući iz teške situacije.

"Situacija je teška, ali možda postoji još nade ako se u kratkom roku donesu jake i snažne odluke. I zato ova najava premijera o privatizaciji ne mora nužno biti loša. Financijski je to relativno beznačajan iznos, ali može biti signal ako se ta privatizacija napravi na transparentan način", rekao je Njavro te još jednom ponovio kako je Hrvatska visoko zadužena država, ali i dodao kako imamo imovine koja nije stavljana u pravu funkciju pa postoji manevarski prostor.

Pročitajte više