Mattis umanjuje razlike između Trumpa i Tillersona

Foto: Hina

AMERIČKI ministar obrane Jim Mattis u utorak je umanjio značenje navodnog raskola između američkog predsjednika Donalda Trumpa i državnog tajnika Rexa Tillersona oko Sjeverne Koreje, istaknuvši kako su Sjedinjene Države i dalje usredotočene na pronalazak diplomatskog rješenja krize na Korejskom poluotoku.

Predsjednik Trump, koji je proteklih tjedana razmjenjivao prijetnje i uvrede sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, u nedjelju je poručio državnom tajniku Tillersonu da "gubi svoje vrijeme" pokušavajući pregovarati sa Sjevernom Korejom oko njezinog programa razvoja nuklearnog oružja. Tillerson je tijekom svog subotnjeg posjeta Kini rekao kako SAD ima izravne kanale komunikacije s Pyongyangom te da ispituje je li sjevernokorejski režim zainteresiran za dijalog. Izrazio je nadu u smanjenje tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje, države koja brzo napreduje prema svom cilju razvoja projektila s nuklearnom bojnom glavom koji može doseći američki teritorij. "Ne smatram to neslaganje toliko snažnim kao što su to neki interpretirali", naglasio je Mattis o odnosu Trumpa i Tillersona.

"U uputama predsjednika Trumpa tajniku Tillersonu i meni bilo je jasno da će ...tražiti diplomatsko rješenje koje će uključivati razne inicijative s Kinom", poručio je Mattis na saslušanju u Senatu.

"Vjerujem da tajnik Tillerson precizno tvrdi da ispitujemo mogućnosti razgovora s Pyongyangom. Samo ispitujemo. Ne razgovaramo s njima", što je u skladu s predsjednikovom željom da to ne činimo dok "ne dođe vrijeme za to", rekao je ministar. Senator Jack Reed koji je Mattisa na saslušanju ispitivao o nesuglasicama predsjednika i državnog tajnika propitkivao je je li bitna neka razina komunikacije pošto rizici od loše procjene bilo koje strane mogu dovesti do sukoba.

"Mislim da je predsjednikovo slanje Tillersona u Peking u posljednjih nekoliko dana kako bi prenio poruke i pronašao načine suradnje najprecizniji odgovor na vaše pitanje, da je to dio cijelokupnog djelovanja vlade koje je trenutno u procesu", odgovorio mu je Mattis. To nije prvi put da su Bijela kuća i State Department neusuglašeni oko nekih pitanja, no Bijela kuća ističe kako Trump i dalje ima povjerenje u Tillersona.

Pročitajte više