Matula: Radikalizacija društva se sustavno godinama zanemaruje

SABORSKI zastupnik Možemo! Vilim Matula gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao kako se država trenutno suočava s radikalizacijom društva, probleme u radu sabora, kao i koronakrizu.

"Ne vidim to. Neka analiziraju sve izjave, teško da bi mogli naći neku neodgovornu i tešku", rekao je Matula za N1 odgovarajući na prozivke da su i zastupnici Možemo! u saboru koristili neprimjeren govor. 

Smatra da se pitanje radikalizacije društva i govora mržnje sustavno godinama zanemaruje.

"Godinama se to pitanje zanemaruje. To nije pitanje grafita kojih su još uvijek prepuni gradovi, kao ni dubioznih toponima ulica i trgova s imenima ljudi iz vrha NDH, da dalje ne nabrajam, to se prelijeva na društvene mreže. Mislim da je ovo uz koronakrizu i ekonomsku krizu nagomilano nezadovoljstvo, a u Zagrebu treba pridodati i potres i poplavu", rekao je i dodao komentirajući što bi trebalo učiniti:

"Prije svega, tu je ova presuda Ustavnog suda na tužbu koju smo pokrenuli s opozicijskim kolegama. Ustavni sud donio je jedino moguće rješenje, da je na djelu potpuna suspenzija demokracije u saboru. To znači odgovornu, temeljitu raspravu u saboru. Ne vidim drugi način. To je jedino mjesto gdje se stvari mogu stvarno raspraviti, ponekad i s temperamentom, i onda donijeti odluke. Na temelju toga se može očekivati da se kroz to prođe."

Tehnološko unaprjeđenje sabora

Ističe da su protestirali protiv dvotjedne stanke jer u saboru treba omogućiti pravu parlamentarnu javnu raspravu. Dodaje da je ovo dobra prilika za tehnološko unaprjeđenje sabora:

"Ovo je dobar povod da se tehnički dugo godina zanemarivan sabor sad opremi. Predložio bih da se naša oprema u saboru odmah stavi u Tehnički muzej, oni će to možda i platiti."

Dodao je da u saboru očekuju i raspravu o eventualnim strožim epidemiološkim mjerama: "Sabor može smiriti loptu i s dvotrećinskom većinom davati Stožeru i vladi da se građanima ukidaju neka temeljna ljudska prava", rekao je Matula za N1

Smatra da u svjetlu svih problema javna rasprava predsjednika vlade i države samo šteti te da treba skrenuti fokus na bitne stvari, poput problema ovršenih građana.

Pročitajte više