Mauro (12) je nakon 8 godina dobio bitku protiv HZZO-a. Moraju mu platiti liječenje

Foto: Privatan album

NAKON osam godina borbe s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) Ines Hrelja Barak iz Rijeke dobila je pravomoćnu presudu i sad HZZO mora platiti operaciju njenom sinu u Beču.

Mauro Barak je, podsjetimo, dvanaestogodišnji dječak iz Rijeke o kojem smo godinama pisali. On već osam godina boluje od rijetke i teške bolesti zbog koje mu se ne okoštava potkoljenica. Dosad je imao jednu operaciju na mozgu u Zagrebu i šest operacija noge u Beču. Nijednu od operacija u Beču mu nije platio HZZO, baš kao ni ostale troškove liječenja koje su Maurovi roditelji uz pomoć donacija građana platili oko 700.000 kuna.

> Maleni Mauro je teško bolestan. HZZO mu već šest godina odbija platiti liječenje

> Ovo je teško bolestan Mauro. Hrvatska ga ne liječi jer joj to nije isplativo

> Dvije djevojčice liječe se u Beču na teret HZZO-a: "Mojem sinu s istom dijagnozom ne žele odobriti"

HZZO mu je odbijao platiti liječenje u inozemstvu jer su tvrdili da je ono moguće i u Hrvatskoj iako za to nisu predočili nikakve dokaze. Istovremeno se u bolnici u Beču liječe i dvije djevojčice iz Hrvatske koje imaju istu dijagnozu kao Mauro, a njihove troškove liječenja plaća HZZO. U međuvremenu je, kako nam je rekla Maurova majka, još jedan dječak s istom dijagnozom dobio odobrenje HZZO-a za liječenje u Beču.

Dobili su jednu pravomoćnu i jednu nepravomoćnu presudu protiv HZZO-a

"HZZO je banalizirao Maurovo liječenje, svako liječenje je sveo na banalni zahvat, nisu priznali cijelo liječenje kao takvo, već su gledali svaki zahvat pojedinačno i u tim odbijenicama se nikad nisu direktno odnosili na dijagnozu. Tvrdili su da se takav zahvat u Hrvatskoj radi, to je točno, ali pitanje je uspješnosti takvih zahvata s takvom dijagnozom", kazala je za Index Ines Hrelja Barak.

Navodi kako su podnijeli tužbe protiv HZZO-a za dvije operacije.

"Za jednu smo sad dobili prvu pravomoćnu presudu s Visokog upravnog suda u Zagrebu da konkretno za taj operativni zahvat u Beču HZZO mora podmiriti troškove. U drugom postupku protiv HZZO-a smo pak dobili nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Rijeci. Sad kad ćemo opet predati zahtjev za iduću operaciju, pitanje je kako će to ići s obzirom na ove dvije presude. Inače smo dosad uvijek dobivali odbijenice od njih", ispričala je za Index Ines Hrelja Barak.

Navodi kako Upravni sud ne može narediti HZZO-u da prizna cjelokupno liječenje, već to ide po svakoj operaciji.

"Žalosno je da HZZO uvažava mišljenje jednog vještaka da Maurovo liječenje nije isplativo"

"No sama ocjena medicinskog vještaka je da se liječenje mora nastaviti u inozemstvu i sud je uvažio tu odluku, da treba biti u inozemstvu. HZZO sad mora podmiriti trošak tog jednog zahvata za koji smo dobili spor. Bilo bi apsurdno da nam HZZO odbije daljnje zahvate u Beču kad već moraju priznati za ovaj jedan. Inače, mi smo nakon svih tih odbijenica HZZO-a tražili od njih medicinske argumente na koji bi se način u Hrvatskoj mogao uspješno liječiti, kako su oni tvrdili. No nikad nam ih nisu dali, pa ni sad kroz samo suđenje. Žalosno je da HZZO uvažava mišljenje jednog vještaka da Maurovo liječenje nije isplativo, kakve to veze ima s medicinskom argumentacijom?" kazala je za Index Ines Hrelja Barak, dodajući kako zahvaljujući operacijama u Beču njen sin danas može hodati, što u protivnom ne bi, kaže, bilo moguće.

Podsjetimo kako je Index više puta pisao o ovom slučaju, a HZZO nam je tada poručio da nam ne može odgovoriti.

Pitali smo ih zašto Mauru ne odobravaju liječenje na teret HZZO-a i imaju li dokaze o uspješnosti liječenja njegove bolesti u Hrvatskoj, kao i zašto se dvije djevojčice s istom dijagnozom mogu liječiti u Beču, a Mauro ne. Odgovorili su nam da ne mogu komentirati konkretan slučaj.

"HZZO ne može komentirati konkretan slučaj. Svaki slučaj se posebno razmatra, bez obzira na istu dijagnozu, uvažavajući kompleksnost svakog pojedinog slučaja, a prema stručnoj procjeni i mišljenju odgovarajućih doktora specijalista i konzultanata HZZO-a", stajalo je u odgovoru HZZO-a.

Pročitajte više