McCain za 5 posto ispred Obame

RAT U GRUZIJI bi Obamu mogao koštati Bijele kuće, barem ako je suditi po najnovijoj anketi koju je za Reuters napravila agencija Zogby.

Rezultati ankete pokazuju kako bi u ovom trenutku republikanski senator John McCain mogao računati na glasove 46 posto birača, dok bi demokratski senator Barack Obama mogao računati na glasove 41 posto birača.

Ovakav rezultat predstavlja značajan preokret u odnosu na anketu iz srpnja kada je Obama imao sedam posto prednosti pred svojim republikanskim suparnikom.

Da stvar po demokratskog kandidata bude gora, McCainova prednost je još uvjerljivija po pitanju ekonomske politike. 49 posto Amerikanaca smatra kako će McCain u Bijeloj kući bolje rješavati ekonomske probleme od Obame, dok suprotno misli njih 40 posto. U svim ispitivanjima javnog mnijenja, većina birača je upravo loše stanje ekonomije navelo kao glavni američki problem, odnosno razlog zbog kojeg preferiraju jednog kandidata u odnosu na drugog.

John Zogby, voditelj istoimene agencije i stručnjak za ankete, smatra kako je McCainovo prestizanje Obame posljedica neočekivano žestoke, ali i efikasne propagandne ofenzive u kojoj je karizmatski demokratski senator prikazan kao isprazni celebrity bez iskustva nužnog za vođenje države.

McCainu je također kao sjekira u med pao početak rusko-gruzijskog rata - upravo u trenutku kada se Obama nalazio na kraćem odmoru na Havajima. Dok je njegov suparnik uživao u moru i suncu, McCain je, praćen snimcima tenkova koji prodiru k Tbilisiju, koristio svaku priliku da javnost podsjeti na svoje stavove o Rusiji kao glavnom američkom neprijatelju.

Obama je, pak, početak sukoba komentirao s neutralnim izjavama i pozivima zaraćenim stranima da se uzdrže od nasilja, da bi tek kasnije prihvatio McCainovu retoriku i počeo osuđivati Rusiju kao agresora i slaviti Gruziju kao američkog saveznika.

Obama počeo gubiti svoju bazu?

Zogby, međutim, drži da je Obami izuzetno naškodilo skretanje političkih stavova prema centru u odnosu na stavove koje je koristio u kampanji za stranačku nominaciju. U cijelom nizu stavova se Obama nimalo ne razlikuje od McCaina, a često je i potpuno mijenjao političke pozicije.

Kao primjer se navodi Obamino protivljenje vađenju nafte ispred američke obale - što se objašnjavalo nastojanjem da se dodvori ekološkoj frakciji demokrata koja uključuje predsjedničku Zastupničkog doma Nancy Pelosi. McCain se, pak, zalagao za takve bušotine kao privremeno rješenje američkih energetskih problema.

Prosječni Amerikanci, suočeni sa sve većom cijenom benzina na pumpama, su prihvatili McCainove argumente, a kada su to počele pokazivati ankete i Obama je brže-bolje izjavio da nema ništa protiv "ograničenog" vađenja nafte pred američkom obalom.

Zbog toga, kao i zbog skretanja udesno u cijelom nizu društvenih pitanja kao što su pravo na oružje i smrtna kazna, Obamu sve više Amerikanaca vidi kao prevrtljivog oportunista čija karizma i govornička vještina kriju nedostatak vizije i čvrstih načela.

Zogby je uvjeren da su se takvi stavovi proširili među njegovim najfanatičnijim pristašama na lijevom dijelu američkog političkog spektra te da bi njihovim razočarenje moglo dovesti do izostanka potpore na biralištima u studenome.

Podaci iz ankete, pak, ukazuju da pad podrške Obami nije karakterističan ni za jednu demografsku skupinu, odnosno da je demokratski senator počeo gubiti podršku i među katolicima, ženama, nezavisnim biračima, ali i mladim biračima koji su bili njegov najvažniji oslonac. Jedini izuzetak su crnci među kojima uživa čvrstu podršku od oko 90 posto.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više