McCreevy upozorio burze na visoke troškove prijeboja i namire

POVJERENIK EU za unutarnje tržište Charlie McCreevy uputio je u ponedjeljak posljednju opomenu burzama u vezi s visokim troškovima prijeboja i namire, pišu europski mediji.

Očekuje se da će McCreevy ultimativno zatražiti od burzi da se otvore većoj konkurenciji jer će se u protivnom suočiti s oštrim kaznama Bruxellesa.

Povjerenik EU otvoreno je naznačio da želi utjecati na smanjenje troškova prijeboja i namire, odnosno obrade transakcija vezanih za trgovinu dionicama i dioničkim udjelima, u Europskoj uniji, upozorivši u ožujku burze na "nužne promjene u budućnosti".

McCreevy bi u utorak trebao objaviti radikalne prijedloge koji bi prisilili burze pojedinih članica poput Deutsche Boerse da u roku od godinu dana uklone prepreke konkurenciji iz drugih zemalja.

Planovi povjerenika EU-a obvezali bi burze na razmjenu informacija s konkurencijom iz ostatka EU o prekograničnoj trgovini dionicama, izvijestio je londonski The Financial Times.

Europska komisija zabrinuta je zbog činjenice da je trošak prekogranične trgovine dionicama na pojedinim burzama katkad i do šest puta veći od troška trgovine unutar zemlje.

Većina burzi trenutno posluje u okviru granica vlastite zemlje a njima uglavnom upravljaju monopolisti. Svaka je zemlja razvila vlastiti sustav, pa u nekima burzama upravljaju privatne kompanije a u nekim država a interoperabilnost je krajnje ograničena.

McCreevy se nadao da će ujednačavanje različitih sustava u pojedinim članicama EU automatski rezultirati smanjenjem troška prekogranične trgovine ali njegove su se nade zasada izjalovile.

Na određenim je područjima ipak postignut napredak, uključujući utvrđivanje jedinstvenog skupa propisa o "korporativnim potezima" poput programa otkupa vlastitih dionica odnosno podjele dionica ali tempo tih promjena nije dovoljno brz, upozorio je McCreevy.

Investicijske banke također priželjkuju promjene postojećeg sustava, tvrdeći da monopol burzi na usluge prijeboja i namire održava njihove cijene na umjetno visokoj razini.

Pročitajte više