Medicinska pomoć Haitiju stiže presporo, a SAD šalje dodatnih 4.000 vojnika

AMERIKANCI su poslali na Haiti dodatnih 4.000 vojnika. Predstavnik humanitarnih organizacija kaže da nisu zadovoljni humanitarnom pomoći koja stiže, tj. ne stiže na Haiti. "Zadovoljni smo radom koji obavljamo. Napravili smo napredak. Sjetite se samo kako smo počeli, samo ruševine i mrtvaci", kazao je Jon Andrus.

"Bolnice su pretrpane, liječnicima nedostaju anestezije te operacije obavljaju s pomoću tableta protiv bolova", poručuju ogorčeni liječnici. Organizacija Liječnici bez granica poručuje da zbog nedostatka liječničke opreme brojni pacijenti umiru zbog sepse i otvorenih rana. Također su se potužili na Amerikance koji nadziru međunarodni aerodrom u glavnom gradu Haitija jer su vratili nekoliko zrakoplova s lijekovima, ističući da se prioritet daje vojnim letjelicama. Zbog te odluke umrlo je najmanje petero Haićana koji su nužno trebali pomoć. "Prisiljeni smo bili kupiti pilu u lokalnoj trgovini da bismo nastavili s amputacijama", kazao je jedan od liječnika.

SAD poslao 4.000 vojnika i 550 članova medicinskog osoblja

Deveti dan nakon potresa mnogobrojne spasilačke ekipe polako odlaze iz države. Spasioci su dosad ispod ruševina izvukli 121 osobu, a mnogobrojne preživjele izvukli su lokalni stanovnici. Iz UN-a su javili da će se humanitarna pomoć Haitiju nastaviti dokle je god to potrebno. "Hrana za Haićane bit će potrebna još najmanje šest mjeseci", kazali su iz UN-a.

Dominikanska republika uspostavila je humanitarni koridor od Sant Dominga do glavnoga grada Haitija, kojim će pomoć nesmetano putovati u Haiti. Taj potez pozdravio je UN koji je na Haiti poslao dodatnih 2.000 vojnika i 1.500 policajaca. SAD je na Haiti poslao 4.000 svojih vojnika i 550 članova medicinskog osoblja na improviziranoj bolnici koja će se nalaziti na vodi, na koju će helikopteri donositi one kojima je medicinska pomoć najpotrebnija, prenosi BBC.

Na Haitiju se tako nalazi ukupno 16.000 pripadnika američke vojske. Međunarodni novčani fond vlastima na Haitiju savjetovao je da čim prije uspostave novčani tok kako bi se oživilo umrtvljeno gospodarstvo.

>>> Donatorski telefon za pomoć Haitiju: 060 90 11 (6,15 kn, PDV uključen) <<<

Pročitajte više