Medicinska sestra u Ivancu sređivala lažne potvrde o cijepljenju. Nije dobila otkaz

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MEDICINSKOJ sestri (46) iz Ivanca prijeti čak 14 mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne zbog krivotvorenja potvrda o cijepljenju za svojih 18 rođaka i prijatelja.

Na teret joj se stavlja da je od veljače do listopada 2021. u Domu zdravlja u Ivancu, bez znanja liječnice, preko njezine personalizirane šifre kao liječnika cjepitelja upisivala u medicinske cijepne kartone lažne podatke da su osobe primile prvu i drugu dozu cjepiva protiv korone, piše Danica.

Poslije toga je 18 osoba, u dobi od 24 do 57 godina, temeljem neistinito upisanih podataka pribavljalo digitalne EU covid-potvrde kako bi ih upotrebljavali na mjestima gdje je bilo obavezno predočiti potvrdu.

Sestra i 18 osoba optuženi za računalno krivotvorenje

Tužitelji smatraju da je bezuvjetna kazna zatvora od godinu i dva mjeseca razmjerna stupnju krivnje medicinske sestre te pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja jer se njoj na teret stavlja kazneno djelo u produljenom trajanju s većim brojem pojedinačnih radnji.

Medicinsku sestru i 18 suoptuženih tereti se za počinjenje kaznenih djela računalnog krivotvorenja, piše Danica. Državno odvjetništvo traži po šest mjeseci uvjetnog zatvora za njezine rođake i prijatelje.

"To će utjecati da osumnjičenici ubuduće ne čine kaznena djela, kao i da će takve kazne ujedno adekvatno djelovati i na ostvarenje generalne prevencije", navodi varaždinsko državno odvjetništvo.

Još uvijek je zaposlena

Iskaz obiteljske liječnice je najviše teretio medicinsku sestru tijekom istrage. Doktorica je navela kako nije bila prisutna na cijepljenju 18 osumnjičenika te da je uvijek prisustvovala cijepljenjima u svojoj ordinaciji. Kaže da je podatke zajednički unosila s medicinskom sestrom.

"Osim toga, određena sporna cijepljenja upisana su za razdoblje od 1. srpnja do 13. studenog, iako se tada cijepljenja u mojoj ordinaciji uopće nisu provodila", rekla je liječnica, piše Danica.

Medicinska sestra nije dobila otkaz te je još zaposlena. Navela je kako mjesečno zarađuje 8000 kuna. U optužnici stoji da se medicinska sestra tim kaznenim djelima nije materijalno okoristila, odnosno da za to nije primila nikakvu novčanu naknadu.

Pročitajte više