Mediji pišu o rudarima koji su pobili amazonske domoroce, evo što zasad znamo

Screenshot: Survival International

BRAZILSKI tužitelji istražuju izvještaje da su rudari zlata ubili pripadnike tzv. nekontaktiranog plemena u Amazonskoj prašumi. 

>>Masakr u Brazilu: Rudari se hvalili da su ubili i raskomadali izolirano amazonsko pleme

Brazilska nacionalna zaklada za Indijance zatražila je od tužitelja da istraže ove optužbe nakon što je dobila dokaze da su rudari razgovarali o navodnom masakru nad urođenicima koji žive u dolini Javari, u blizini granice s Peruom, gdje se nalazi najveći urođenički rezervat u Brazilu.

Rudari privedeni na ispitivanje

Kako javlja Reuters, ova brazilska zaklada je u ponedjeljak navela da su neki rudari privedeni na ispitivanje, ali još uvijek nisu potvrđena ubojstva domorodaca.

Savezni tužitelj brazilske države Amazonas pokrenuo je istragu zbog sumnje o masakru najmanje desetero pripadnika nekontaktiranog plemena koji su počinili rudari u izoliranom graničnom području oko rijeke Jandiatuba. "Istraga je u tijeku, ali ne mogu govoriti o tome kako ne bih prejudicirao rezultate", rekao je tužitelj Pablo Bertrand za Reuters. 

Podsjetimo, brazilska agencija za zaštitu urođeničkih naroda Funai priopćila je kako su se rudari koji tragaju za zlatom u tom području hvalili masakrom. "Hvalili su se i time da su raskomadali tijela i bacili ih u rijeku", navela je koordinatorica agencije Leila Silvia Burger Sotto-Maior te dodala da su rudari izjavili kako su "morali ubiti ili biti ubijeni".

Na području živi 14 plemena "netaknutih" civilizacijom

Područje na kojem živi najmanje 14 urođenička plemena koja još uvijek nisu stupila u kontakt s civilizacijom, postalo je posebno ugroženo nakon što je jedan odjel Funaija zatvoren zbog mjera štednje brazilske vlade. 

Gustavo Souza, koordinator Funaija za dolinu Javari, objasnio je kako je agencija dobila audiozapis na kojem rudari govore o svom zločinu. Rudari su u snimci rekli da su upucali i žene i djecu koje su zatekli na riječnoj obali, kazao je Souza i dodao: "Na snimci jedan od rudara kaže, 'znaš, ja ne promašujem kad pucam'". Također je vidio fotografiju ručno izrađenog vesla koje su rudari navodno uzeli domorocima.
 
Invazije na plemenski teritorij sve češće, čuvara sve manje
 
Invazije na urođenički teritorij postale su sve češće nakon smanjenja broja službenika Funaija. "Nakon rezova u proračunu ove godine, Funai tim je smanjen za pola", požalio se Souza. Dolinom Javari - koja je velika 85.000 kvadratnih kilometara, što je veličina Portugala - sada patrolira samo deset službenika Funaija. 
 
Ako ovaj masakr bude potvrđen, bit će to najgori zločin nad urođenicima od ubojstva 16 pripadnika plemena Yanomami 1993. "Urođenička zemlja je u opasnosti uslijed sve brojnijih invazija i bojimo se da će biti samo sve gore", upozorio je Souza. 
 
Slično upozorenje iznosi i glasnogovornica organizacije za prava urođenika Survival International, Carla de Lello Lorenzi: "Ova plemena su ranjiva. Ako rudari i šumari dospiju na njihov teritorij, mogu ih zaraziti bolestima ili ih ubiti."

Pročitajte više