Međimurske vlasti traže smjenu zamjenice pučkog pravobranitelja

Na današnjem izvanrednom zasjedanju Poglavarstvo Međimurske županije odlučilo je Saboru i Vladi uputiti zahtjev za hitnom smjenom zamjenice pučkog pravobranitelja Marte Vidaković Mukić, zbog njezina istupa i negativnih ocjena o položaju Roma u toj županiji koje je izrekla na prošlotjednom međunarodnom simpoziju u Sloveniji o položaju Roma u zemljama srednje i istočne Europe.

Od Ante Klarića, pučkog pravobranitelja, tražit će se javna i jasna isprika stanovnicima Međimurske županije. Međimurska izvršna vlast traži da se organizatoru simpozija uputi službena nota u kojoj će se navodi iz referata zamjenice pučkog pravobranitelja demantirati. Na simpoziju u Črenšovcima u Sloveniji Marta Vidaković Mukić ustvrdila je da Međimurje i dalje segregira Rome u školama, a diskriminira ih i na drugim područjima.
"Apsolutno je netočno, zlonamjerno i nepravedno prema Međimurskoj županiji navoditi kako u relativno sređenim romskim naseljima (s kućama zidanicama, relativno prostranim) kakvih ima u Međimurju, stanovnicima - Romima lokalne vlasti često postavljaju nepremostive zapreke za priključenje na komunalnu infrastrukturu čak i kad vodovi (vodovod, kanalizacija) prolaze neposredno uz naselje", rekao je zamjenik međimurskog župana Dragutin Lesar. Takvo navođenje u potpunosti je suprotno praksi u Međimurju, te daljnje obrazloženje nije potrebno i svaki je komentar suvišan, zaključili su zamjenik župana Dragutin Lesar i član Poglavarstva Dražen Breglec, reagirajući na izjave zamjenice pučkog pravobranitelja.

Na simpoziju u slovenskoj općini Črenšovci Dražen Breglec, gradonačelnik Murskog Središća, reagirajući na referat Marte Vidaković Mukić, izrazio je ogorčenost optužbama na račun međimurskih vlasti i školstva da segregiraju i diskriminiraju Rome.

Pročitajte više