Međimurski župan: Sve je spremno za novu školsku godinu

Ilustracija: PIXSELL/Vjeran Zganec Rogulja

U Međimurskoj županiji sve je spremno za novu školsku godinu, a u klupe osnovnih i srednjih škola sjest će veći broj učenika nego protekle školske godine, najavio je danas međimurski župan Matija Posavec.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama bit će 9430, a na kraju prošle bilo ih je 9406. Veći je broj i učenika prvih razreda - 1203 u odnosu na lanjski 1121, kao i onih u srednjim školama, rekao je Posavec na konferenciji za novinare u područnoj školi u Sivici.

Međimurska županije i ove će godine nastaviti s financiranjem prijevoza učenika i studenata. Prijevoz učenika srednjih škola sa 75 posto financira vlada Republike Hrvatske, dok ostatak financira Međimurska županija, koja je za tu namjenu osigurala 437.987,00 eura.

Pilot-projekt s HŽ-om

Ujedno se nastavlja i pilot-projekt s Hrvatskim željeznicama, gdje je svim studentima koji imaju prebivalište na području Međimurske županije omogućen besplatni prijevoz. Uz to, učenici srednjih škola ove godine ponovno imaju pravo na jednokratnu financijsku pomoć u iznosu od 50 eura, a potpore će dobiti i studenti, za što će javni natječaj krenuti ove godine.

"Svake godine želimo napraviti iskorak, napraviti  nešto novo i da možemo time ojačati kvalitetu obrazovne slike u našoj županiji", kazao je Posavec.

Međimurska županija osigurala je i 107 pomoćnika u nastavi za ukupno 117 učenika, 11 osnovnih škola imat će produženi boravak za svoje učenike, a u 15-ak osnovnih škola uvodi se i građanski odgoj. "U prvoj fazi ćemo obuhvatiti gotovo 400-tinjak učenika od 5. do 8. razreda", rekao je župan i dodao da će se program nastaviti i sljedeće godine ako se pokaže dobrim.

Pročitajte više