Među lažnim diplomama navodno i ona Grbinove supruge. Grbin: Nemam informaciju o tome

Foto: Dnevnik Nove TV

PEĐA GRBIN nam kaže da nema informaciju o tome da je diploma njegove žene lažna. Naime, u Srbiji su uhićeni rektor Sveučilišta u Kragujevcu i bivši dekan Medicinskog fakulteta zbog jednog doktorata i 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske. 

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović uhićeni su u četvrtak. 

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskog državljanina.

"Zapanjeni smo. Medicinske sestre su tu žrtve ogromnog cirkusa"

Dnevnik Nove TV piše da je među diplomama i ona žene Peđe Grbina. No Grbin je za Index rekao da nitko njegovoj ženi ni njemu nije javio da postoji problem s njenom diplomom. 

"Zapanjeni smo, nitko nam ništa nije javio. Nemamo nikakvu informaciju o tome. Cijelo školovanje se odvijali u Puli, a mijenjale su se samo institucije, odnosno fakulteti. Medicinske sestre, te žene, žrtve su ogromnog cirkusa koji se događao jer se tih godina usklađivao zakon, nakon ulaska Hrvatske u EU", rekao nam je Grbin.

Prije desetak godina tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima. Unatoč tome studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila dodatnu provjeru diploma

Neke od bolnica već su krenule u dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma. Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

"Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u Hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine", rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

"To su sve medicinske sestre koje su bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita, jer imamo info da su 22 diplome poništene, tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima", dodaje Gazić.

Ministarstvo zdravstva: Nemamo informacija o toj temi, za to je nadležna Komora

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu da nemaju informacija o toj temi i da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu".

Komora je zatim dužna provesti postupak prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Također ističu da će tek "po dobivenim informacijama postupati u okviru svoje nadležnosti".

"Unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstveni radnik koji neposredno pruža zdravstvenu zaštitu obvezno se učlanjuje u strukovnu komoru koja daje odobrenje za samostalan rad. Strukovna komora nadležna je provesti i postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine 82/15, 70/19 i 47/20).

Ministarstvo zdravstva nema službenih informacija o konkretnoj temi. Po dobivenim informacijama postupat ćemo u okviru svoje nadležnosti", priopćili su.

Za što se u Srbiji sumnjiči bivšeg rektora i dekana?

U Srbiji je u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića koji se terete da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome Albancima i državljanima Hrvatske i pribavili višemilijunsku korist.

Arsenijević i Čanović uhićeni su u srijedu po nalogu Posebnog odjela za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Кraljevu, a osumnjičeni su za trgovinu utjecajem i zlouporabu službenog položaja.

Oni su, prema izvješćima srbijanskih medija, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe, protuzakonito posredovali pri upisu 45 državljana Hrvatske na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, čime je im je omogućeno da steknu 44 diplome.

Prema priopćenju MUP-a, P.Č. je osumnjičen da je omogućio upis i školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dvije godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog s nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Europski centar za mir i razvoj pri čemu su, kako se navodi, "studentice ugovore potpisale s Europskim centrom za mir i razvoj".

Sumnja se da su izdate 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da za to nisu izmirene financijske obveze, što je Sveučilištu u Kragujevcu nanijelo šetetu od oko 2,7 milijuna dinara, odnosno oko 22,8 tisuća eura, proračunu Srbije za oko 2,7 tisuća eura, a Fakultetu medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina u ukupnom iznosu od 48,2 tisuće eura.

Posredovanjem je omogućeno i da jedan neimenovani državljanin Hrvatske, student Europskog centra za mir i razvoj, obrani doktorsku disertaciju i stekne diplomu doktora nauka, a da nije ni bio upisan kao student fakulteta u Кragujevcu, niti je izmirio svoje financijske obaveze prema fakultetu i sveučilištu.

Omogućivši obranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su, kako se navodi, oštetili Sveučilište u Кragujevcu u iznosu od najmanje oko 700 eura, proračun Srbije za desetinu te sume, a Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina za strane državljane u ukupnom iznosu od 6.970 eura.

Prema izvješćima srbijanskih medija Predrag Čanović je saslušan i pušten da se brani sa slobode, dok je odvjetnik drugoosumnjičenog Nebojše Arsenijevića odbio komentirati slučaj.

Pročitajte više