Među poginulima u brodolomu u Italiji i uspješna sportašica, tražila je lijek za sina

Shahida Raza, nogometašica i hokejašica koja je napustila rodni Pakistan kako bi osigurala liječenje svome sinu, poginula je u brodolomu kraj talijanske obale. Imala je 29 godina.

Raza, poznata i kao "Chinto", bila je članica pakistanske ženske nacionalne nogometne reprezentacije, a prije toga je igrala za nacionalnu reprezentaciju u hokeju na travi.

Njezina bliska prijateljica Sumaiya rekla je za CNN da je Raza ilegalno putovala u Europu u nadi da će osigurati bolju budućnost za svog trogodišnjeg sina sa zdravstvenim problemom. Njezina obitelj kaže da njezin sin nije bio na brodu.

"Želimo samo njezino tijelo natrag, ništa više. Nemamo saznanja gdje je njezino tijelo. Nitko nam ne daje nikakve informacije niti nam govori što da radimo", rekla je Sumaiya.

Najmanje 64 osobe poginule su u nedjelju kada se drveni čamac s migrantima razbio o stijene u blizini obale Kalabrije. Plovilo, za koje se pretpostavlja da je u njemu bilo 200 ljudi, raspalo se dok je pokušavalo pristati u blizini Crotonea. U njemu su bili ljudi iz Afganistana, Pakistana, Somalije, Sirije, Iraka i Irana.

U četvrtak je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je 17 Pakistanaca spašeno, a dvoje se još uvijek vode kao nestali.

Raza je bila članica manjinske šijitske zajednice Hazara u gradu Quetti, blizu granice s Afganistanom.

Igrala je nogomet za Balochistan United, ali unatoč svom statusu međunarodne igračice, nije uspjela pronaći posao u Pakistanu i stoga si nije mogla priuštiti liječenje sina.

"Raza se bojala vode, a čak ni njezina obitelj nije bila svjesna njezine odluke da se preseli u drugu zemlju", rekla je Sumaiya.

Šijitska zajednica Hazara u Pakistanu godinama se suočava s progonom sunitskih militantnih skupina u zemlji.

Pročitajte više