Međugorski svećenik napustio Crkvu nakon pokretanja istrage protiv njega

OTAC Tomislav Vlašić, jedan od bosanskohercegovačkih svećenika koji je najzaslužniji za postojanje Međugorja kao jednog od najposjećenijih katoličkih svetišta, napustio je svećeničku dužnost nakon što je Vatikan pokrenuo istragu protiv njega. Otac Tomislav Vlašić je bio duhovni vođa šestero ljudi koji su tvrdili da su u periodu od 28 godina, gotovo 40 tisuća puta imali ukazanje Blažene Djevice Marije. Nakon podizanja istrage o preuveličavanju ukazanja, ali i navodnog seksualnog odnosa sa časnom sestrom, Vlašiću je uslijedila suspenza.

Vatikan nikada nije potvrdio ni dao svoj službeni blagoslov ukazanjima u Međugorju koje je u posljednja tri desetljeća pohodilo 30 milijuna hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

"Manipulacija svijesti i promicanje mistike"

U dijelu "optužbe" svećenika se krivi za prenapuhavanje priče o ukazanjima u Međugorju, "manipulaciju savjesti, promicanje mistike i neposluh prema legitimno izdanim naređenjima". Nakon što je svećenik odbio surađivati s vatikanskim istražiteljima, dobio je premještaj u samostan u L'Aquili gdje mu je bila zabranjena komunikacija s vanjskim svijetom, bez dozvole nadređenih, prenosi Telegraph.

Prema posljednjim informacijama, Vlašić se odlučio u potpunosti "skinuti", čime istraga nad njim postaje bespredmetna. Međutim, odluka pape Benedikta XVI. je da Vlašić mora proći kroz proces ekskomunikacije što uključuje i apsolutnu zabranu poučavanja crkvene doktrine i davanja duhovnih savjeta. Također, međugorski svećenik je dobio "potpunu zabranu davanja izjava o vjerskim pitanjima, s posebnim naglaskom na fenomen Međugorja".

Pročitajte više