Međunarodna istraga u Hypu usmjerena prema Sanaderu, Pašaliću i Zagorcu

PROŠLOG petka u prostorijama državnog odvjetništva u Klagenfurtu održan je važan međudržavni sastanak predstavnika državnih odvjetništava Austrije, Njemačke, Lihtenštajna i Hrvatske, piše Nacional. Tema sastanka bio je kriminal koji je na rub propasti doveo Hypo Alpe Adria Grupu, a koji od kraja prosinca 2009. istražuje SoKo Hypo jedinica, odnosno Sonderkommando ili jedinica za posebne namjene.

Sonderkommando istražuje sve poslovne transakcije banke u zadnjih 15 godina, posebno veze koje su s tom bankom imali Ivo Sanader, Ivić Pašalić i general Vladimir Zagorec, donosi tjednik. Cilj je istražitelja rekonstruirati pozadinu i otkriti logiku tzv. cross-border financiranja. Te su financijske transakcije išle iz sjedišta banke u Klagenfurtu izravno u Hrvatsku, mimo poslovnica u Hrvatskoj, piše Nacional. To se radilo zato što su ti aranžmani jamčili da nitko iz ovlaštenih državnih institucija u Hrvatskoj neće moći imati uvid u strukturu tih transakcija.

Sanaderove intervencije raznim projektima

Kako piše Nacional, nije slučajno da se sastanak dogodio samo dan nakon što je Soko Hypo jedinica nenajavljeno upala u središte Hypo Alpe Adria Grupe u Klagenfurtu s ciljem pronalaska dokaza protiv Sanadera, Zagorca i Pašalića. U istražiteljskim krugovima očekuje se da bi udar na sjedište Hypo banke u Klagenfurtu mogao dovesti do otkrivanja dosad strogo čuvanih bankarskih tajni zašto su i pod kojim uvjetima Pašalić i Zagorec od te banke dobivali više nego obilne kredite za građevinske projekte, ali i pozadinu 13 Sanaderovih intervencija raznim projektima koje je banka financirala, piše Nacional.

Austrijski istražitelji vjeruju da će pronaći dokaze za najmanje četiri slučaja u kojima se, prema njihovim sumnjama, prao novac nakon Sanaderovih intervencija. Upućeni austrijski izvori otkrili su za Nacional da se jedinica posebno usredotočila na 13 slučajeva u kojima je Sanader u Austriji intervenirao u Hypo Alpe Adria banci za razne kredite.

Zagorec od Hypa dobio 260 milijuna eura kredita?

Istraga koju provodi Sonderkommando službeno nosi naziv “Günter Striedinger i ostali”. Striedingera terete za zloporabu ovlasti na štetu banke, kao i za razne financijske manipulacije. Striedinger se 2007. našao pod sumnjom austrijskih vlasti da je sudjelovao u pranju novca zajedno s Vladimirom Zagorcem.

On je osoba koja je odobravala najveći dio milijunskih kredita Zagorcu za njegove projekte s nekretninama u Hrvatskoj. Državno odvjetništvo vjeruje da je Zagorec, zahvaljujući svojim vezama sa Striedingerom, dobio oko 260 milijuna eura kredita, koji su korišteni kao pokriće za pranje opljačkanog novca za obranu Hrvatske, koji je ranije iznesen na račune u Austriji, gdje je služio kao tajni kolateral za te kredite.

Pročitajte više