Međunarodna krizna grupa: Ključa bosanski lonac, zemlja je u velikoj krizi

"Bosna i Hercegovina se nalazi u najgoroj krizi od završetka rata 1995. godine. Državne institucije su na udaru sa svih strana, nasilje vjerojatno ne prijeti, ali nije isključeno da do toga dođe ukoliko se ovakva situacija u BiH nastavi", izvijestila je danas Međunarodna krizna grupa (ICG).

Organizacija je na svojim stranicama objavila opširni izvještaj s analizom događaja od izbora u listopadu do danas. Ako se nastavi kriza u BiH, procjenjuju da bi bošnjačka strana mogla kontrolirati državu čije su institucije napustili Hrvati i Srbi.

"Krive su sve tri strane"

"Kompromis je neophodan, za krizu su odgovorne sve tri strane. Međunarodna zajednica se ne bi trebala previše uplitati u lokalnu politiku, trebala bi smanjiti svoje ovlasti, ali i dalje ostati jamac stabilnosti. Tada treba početi stvarati kontekst za obnovu Daytona i postizanja članstva u EU", stoji u izvješću.

Portal Sarajevo-x.com prenosi da je ICG vrlo zabrinut i da upozorava međunarodnu zajednicu neka ne donosi brzoplete odluke koje bi mogle dovesti do produbljavanja krize.

A zašto ne kritiziraju Dodika?

Predsjednica Međunarodne krizne grupe Louise Arbour uputila je pismo predstavnicima EU, no odmah su se pojavile kritike na većinu njenih zaključaka.

Analitičar Američkog instituta za mir Daniel Serwer  upozorio je da pismo izgleda kao da je sastavljeno u Banja Luci i da samo nanosi štetu BiH. Zaključio je da se u izvještajima Grupe u zadnje dvije godine uopće ne spominje Milorad Dodik, niti njegovi pokušaji opstrukcije državnih institucija BiH.

Pročitajte više